Stel dat je later aan de slag wilt in de aardappelverwerkende industrie, waar kun je dan beter stage lopen dan bij Aviko Potato? Mbo-student Voedseltechnologie Arno Leusink in het Twentse Deurningen maakt het hele traject mee, van de agronomie en teelt tot en met de verwerking in Steenderen. Arno Leusink (20) doet de mbo-opleiding Voedseltechnologie bij AOC Oost in Almelo. ,,In mijn opleiding leer ik hoe je voedsel veilig verwerkt. Zelf wil ik later ook de aardappelen in, net als mijn vader. Maar ik wil me vooral richten op de ontwikkeling van mooie aardappelproducten voor de horeca.’’
De aardappelen van de zandgrond in Oost-Nederland zijn inmiddels afland geleverd. Het deel dat in bewaring is gegaan, wordt tot de Kerstdagen verwerkt. ,,We verwerken zoals altijd 24 uur per dag en 7 dagen per week’’, vertelt buitendienstmedewerker Edwin Schrotenboer van Aviko Potato.
De productielocatie van Aviko Potato in Steenderen ontvangt dagelijks 50 tot 60 vrachtwagens aardappelen. Logistiek medewerker Stefan Kemper is medeverantwoordelijk voor de continue aanvoer en zorgvuldige selectie van partijen aardappelen. Dit jaar heeft hij meer dan gemiddeld te maken met partijen die vervroegd geleverd moeten worden vanwege problemen met rot.
Aviko Potato breidt het ‘Rixona-areaal’ opnieuw uit. Dat biedt kansen voor telers in Noordoost-Nederland om hun saldo per hectare te verbeteren. Aviko Potato is aanwezig op de Landbouw Vakbeurs in Assen om de telers te infomeren over de teelt van aardappelen voor granulaat en vlokken.
In Zuidwest-Nederland zijn afgelopen week de laatste aardappelpercelen geoogst. Volgens buitendienstmedewerker Jan-Willem de Weert van Aviko Potato waren – gelet op het late tijdstip - de rooiomstandigheden redelijk goed en viel het aandeel grondtarra in de partij mee. Bij partijen die enkele weken eerder ingeschuurd zijn, ziet De Weert nu problemen ontstaan. Als gevolg van versmering tijdens de oogst gaan knollen nu rotten.
Nogal wat partijen aardappelen zijn met rot en natte grond ingeschuurd. Om dit soort partijen bewaarbaar te maken en te houden, moet de focus liggen op drogen, drogen en nog eens drogen.
De grootste bewaarverliezen ontstaan in de eerste weken van bewaring. De schil van de aardappel biedt nog weinig weerstand tegen vochtverlies en de ademhaling van de knol is hoog. Extra aandacht voor de partij is dus op zijn plaats.
Aviko Potato breidt haar areaal ‘hoge droge stof aardappelen’ wederom uit omdat de markt voor granulaat en vlokken gunstig is. Voor aardappeltelers in Noordoost-Nederland biedt dit mogelijkheden hun saldo per hectare te verbeteren. Door te kiezen voor langere bewaring verbetert ook het bewaarrendement. Op de Landbouw Vakbeurs in Assen van 24 - 27 november presenteert Aviko Potato de mogelijkheden. De afgelopen jaren groeide het Rixona-areaal van Aviko Potato fors. En buitendienstmedewerker Martin Tillema van Aviko Potato ziet de markt de komende jaren nog verder groeien. ,,Voornamelijk in de Aziatische markt ontstaan nieuwe afzetkansen, maar ook andere werelddelen laten een goede groei zien. Er komt wereldwijd steeds meer vraag naar producten waarvoor granulaat en vlokken belangrijke grondstoffen zijn.’’
Aviko Potato heeft tijdens de bewaring van afgelopen oogst een onderzoek uitgevoerd naar bewaarverliezen. Van één partij aardappelen zijn krimpmonsters gemaakt die bij verschillende telers in de bewaring zijn gebracht.
Een goed bewaarrendement begint bij het zorgvuldig rooien en inschuren. Beschadigingen en blauwe plekken hebben grote invloed op het rendement van de bewaring én dat van de fabriek.