De kennismaking met de Rixona vestiging in Venray op maandag 13 juni jl is de Noordoostelijke telers van Aviko Potato prima bevallen. Na afloop reden twee bussen vol enthousiaste akkerbouwers terug naar huis. “Het programma zat goed in elkaar. En mooi om een keer te zien wat ze allemaal van onze aardappels maken.”

Het was alweer even geleden dat in de Aardappel Telers Commissie (ATC) werd voorgesteld om voor de vlokkentelers uit het Noordoosten een excursie naar Rixona in Venray te organiseren. Maandag 13 juni jl. was het dan zover. Twee bussen brachten zo’n 130 Aviko Potato telers van de Veenkoloniën en het Noordoostelijk zandgebied naar Oostrum bij Venray. De ontvangst was bij Bongers Aardappelen, een belangrijke partner van Aviko Potato als het gaat om de teelt en opslag van aardappels. Eén van hun opslaglocaties ligt op steenworp afstand van de Rixona fabriek.

Koffie met vlaai

Als aanloop naar de rondleiding kregen de bezoekers tijdens de koffie met vlaai een aantal korte presentaties door vertegenwoordigers van Aviko Potato en Aviko Rixona. Er werd onder andere gesproken over het belang van de kwaliteit van het eindproduct. De teler heeft daar een belangrijke rol in door het leveren van goede grondstof. Mede dankzij die kwaliteit heeft Rixona een sterke positie in de markt. Ook het brede assortiment producten dat gemaakt wordt met vlokken en granulaten van Rixona passeerde de revue. Jan van Kempen sprak over de inspanningen van de Aardappel Telers Commissie om tot een goede telersprijs te komen. In twee groepen ging het gezelschap daarna de Bongers vestiging en de Rixonafabriek rond.

Van stoomschillen tot verpakken

Bij Bongers Aardappelen werd niet alleen de hypermoderne bewaar- en verwerkingsloods bezichtigd, ook de filosofie van het bedrijf werd toegelicht. Bongers is actief in meerdere “takken van sport” binnen de aardappelwereld. De hoofdtak is de aardappelteelt die Bongers gezamenlijk met een groep telers in de regio rondzet. Bongers ontzorgt de telers die naar keuze verschillende diensten kunnen afnemen. Denk aan pootgoedvoorziening, centrale inkoop van loonwerk en teeltbegeleiding. Daarnaast heeft het bedrijf moderne faciliteiten voor het bewaren en sorteren van zowel pootgoed als vlokkenaardappelen. Veel van de aardappels van Bongers belanden in de Rixonafabriek. Daar kregen de bezoekers het hele proces van stoomschillen tot het verpakken van het eindproduct te zien. Tijdens de excursie draaide de fabriek voor aardappelpureepoeder maar ook de grondstof voor Pringles, diverse andere zoutjes en RAS-patat loopt bij Rixona van de band.

Enthousiaste reacties

“Prachtig om een keer te zien wat er allemaal van onze aardappels wordt gemaakt”, vond teler Marko Beijering uit Pesse. Hij teelt al zeker 10 jaar voor Aviko Potato en vond het mooi om de fabriek een keer van binnen te zien. Beijering had ook nog even een praatje gemaakt met ATC-voorzitter Jan van Kempen. “Leuk om die hier ook te ontmoeten.” Die uitspraak sluit mooi aan bij de bedoeling die Roelof Jan Wollerich had toen hij als ATC-lid ooit de suggestie deed om deze excursie te organiseren. “Op deze manier breng je teler en afnemer/verwerker dichter bij elkaar. Aviko Potato en Rixona hebben een interessante dag in elkaar gezet. De hele organisatie heeft er aan meegewerkt en het resultaat was er naar. Ik heb in de bus alleen maar positieve collega’s gesproken.” Marko Beijering sluit zich daar bij aan, maar kijkt ook vooruit. “Het is mooi dat ze zoveel met onze aardappels kunnen en dat Aviko Rixona een sterke positie op de markt heeft. Maar ze mogen niet vergeten dat het ook voor ons als telers interessant moet blijven.”