De bewaarcomputer kan niet zien, voelen of ruiken

Op 12 november vond de eerste studiebijeenkomst ‘bewaring’ plaats. Bewaarspecialist en gastheer Omnivent ging met de tien Aviko-telers uit Nederland en België in op zaken zoals drogen, koelen en bewaarverliezen organiseert Aviko Potato ook met Tolsma een dergelijke bijeenkomst.

Lees meer

Start bewaarperiode vraagt aandacht

De eerste weken van bewaren is een periode waarin de aardappelen extra aandacht verdienen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het homogeniseren van de temperatuur, het drogen, de wondheling en het terugkoelen.

Lees meer

Knolbehandeling bij inschuren vraagt aandacht

Aardappelen die voor lange bewaring (tot na januari) de schuur in gaan, kunnen eigenlijk niet zonder kiemremming. Sommige telers kiezen hierbij voor gassen, andere voor knolbehandeling tijdens inschuren. Het voordeel van knolbehandeling is dat de kiemrust heel lang in tact blijft. Alleen gevoelige rassen hebben aan het einde van de lange bewaring soms nog een extra gas-behandeling nodig.

Lees meer

Hoger bewaarrendement realiseren?

Tijdens de bewaring gaat een deel van het rendement van aardappelen verloren. Dat komt met name door vochtverlies. Niet alle verliezen zijn te vermijden, maar Aviko Potato ondersteunt haar telers graag om de onnodige verliezen tot een minimum te beperken.

Lees meer

Verversen, verdelen en gassen voor betere bewaring

De zachte winter heeft zowel voor- als nadelen voor aardappels in de bewaring. Volgens buitendienstmedewerker Marten Scheepsma van Aviko Potato zijn drie aspecten voor de teler nu van belang: met dagelijkse regelmaat lucht verversen, interne lucht verdelen en periodiek gassen.

Lees meer

Hoog CO2-gehalte beïnvloedt bakkleur

Aardappelen zijn een levend product en ademen CO2 uit. Te veel CO2 in de bewaarplaats gaat ten koste van de bakkleur. Daarom heeft Aviko Potato geïnvesteerd in een CO2-meter. Doe er uw voordeel mee en vraag uw buitendienstmedewerker om bij u een meting uit te voeren.

Lees meer

,,Bewaring is topsport’’

Spreker bewaaravond – Peter Maljaars, Aardappelbewaarspecialist Omnivent

,,Ik vergelijk het wel eens met voetbal’’, betoogt bewaarspecialist Peter Maljaars over aardappelbewaring. ,,De eerste helft is de teelt en de tweede helft de bewaring. En juist in die tweede helft kun je nog heel goed verliezen als je niet optimaal presteert.’’

Lees meer

,,Bespaar een volle vrachtwagen’’

Spreker bewaaravond– Huub Maerman,  Tolsma Aardappelbewaarspecialist

Volgens aardappelbewaarspecialist Huub Maerman is goede bewaring voor veel telers een complexe materie. ,,Het is letterlijk ongrijpbaar, want vochtverlies binnen een partij aardappelen zie je niet, maar het heeft flinke gevolgen voor je omzet.’’

Lees meer

Duizenden euro's besparen in de bewaring

5% onnodig gewichtsverlies op 1.000 ton kost €7.500 bij een aardappelprijs van 15 cent. Dat verdwijnt zomaar door de luiken. Maar ook een te donkere bakkleur, rot, drukplekken en kiemvorming kost geld. Controleer de partij daarom een paar keer per week.

Lees meer