Op 12 november vond de eerste studiebijeenkomst ‘bewaring’ plaats. Bewaarspecialist en gastheer Omnivent ging met de tien Aviko-telers uit Nederland en België in op zaken zoals drogen, koelen en bewaarverliezen organiseert Aviko Potato ook met Tolsma een dergelijke bijeenkomst.

Aardappelteler Arend Verschoor (Zeewolde) werkt, net als alle andere deelnemers, met Omnivent apparatuur. Dat hij zich heeft aangemeld komt doordat hij eigenlijk geen antwoord wist op de vraag hoeveel bewaarverlies hij doorgaans heeft. ,,Daarom wil ik meer weten van bewaring. Deze studiebijeenkomst is daar een goed antwoord op gebleken. Het was een informatieve ochtend. Vooral zaken zoals de optimale inblaastemperatuur en dauwpuntvaststelling vond ik leerzaam.’’

Tips en ruimte voor vragen

De specialisten van Omnivent liepen het bewaarproces stap voor stap met de telers door. Op basis van de bewaargegevens per teler werden aan de hand van tabellen de bewaarresultaten getoond. Ook werd ingegaan op het effect van de inregeling van het dauwpunt op bewaring en wat in bepaalde situaties de beste inblaastemperatuur is. Marten Scheepsma, buitendienstmedewerker en bewaarspecialist van Aviko Potato, kon specifieke aardappelbewaarvragen toelichten.

Onderling van elkaar leren

Volgens Verschoor hebben de deelnemers ook onderling veel van elkaars situaties geleerd. ,,Er was zowel een teler die nog aardappelen tussen strobalen bewaart als een teler met een nagenoeg nieuwe bewaarschuur. Dat geeft een goed vergelijk tussen de verschillende bewaarprocessen.’’ Verschoor paste naar aanleiding van de tips direct de instellingen in zijn eigen bewaring aan. Langer drogen zou in zijn situatie tot lagere bewaarverliezen leiden.

Ook zelf vaker in de cel komen

,,Goed dat Aviko Potato dit organiseert’’, vindt Verschoor. ,,Je merkt dat sommige telers zelden in de bewaring komen en vooral op hun computer vertrouwen.. Ik probeer een paar keer per week te kijken, maar dat komt er niet altijd van. Ik ben me er nu bewuster van dat je feitelijk om de dag moet controleren hoe de aardappelen er bij liggen. De bovenste 20-30 centimeter controleren volstaat, want daar moet het vocht uiteindelijk langs naar boven. En ja, een bewaarcomputer kan prima vaststellen hoe koud of warm het is, maar kan niet zien, voelen of ruiken. Daar moet je toch echt zelf voor in de cel komen.’’

Vervolgbijeenkomst in 2015

Vanwege de behoefte en het enthousiasme van de telers, volgt begin 2015 een tweede studiebijeenkomst. Dan regelt Omnivent dat er met de drie veelgebruikte bewaarsystemen getest kan worden. Telers krijgen dan praktijkopdrachten om op basis van bepaalde meetgegevens de juiste instellingen in de bewaarcomputer in te voeren. De uitnodiging volgt nog.