Aardappelen die voor lange bewaring (tot na januari) de schuur in gaan, kunnen eigenlijk niet zonder kiemremming. Sommige telers kiezen hierbij voor gassen, andere voor knolbehandeling tijdens inschuren. Het voordeel van knolbehandeling is dat de kiemrust heel lang in tact blijft. Alleen gevoelige rassen hebben aan het einde van de lange bewaring soms nog een extra gas-behandeling nodig.

Keerzijde knolbehandeling

Knolbehandeling heeft ook een keerzijde: poederbrand. Vooral bij gevoelige rassen en bij partijen met een onvoldoende afgeharde schil kan dit optreden. Het middel waarmee de knol behandeld wordt, kán dan inbranden in de schil. De aantasting zet zich onder de schil door en vormt daarna een kratertje.

Poederbrand kost rendement

Oppervlakkige aantasting geeft geen problemen, maar de dieper gelegen kratertjes wel. Tijdens de verwerking van deze aardappelen moet er langer en dieper geschild worden. Dat kost tijd én extra gewichtsverlies en zet daarmee het rendement van de verwerking onder druk. In sommige partijen zit de poederbrand zelfs zo diep, dat de partij om die reden afgekeurd kan worden wordt.

Advies: Pas op voor hoge dosering

Van Innovator is bekend dat het gevoeliger is voor knolbehandeling dan veel andere rassen. Agria is niet super gevoelig, maar kan ook last krijgen van poederbrand. Het advies is om de aardappelen na doodspuiten voldoende tijd te geven om af te harden. Ook is het belangrijk om de dosering van het middel heel goed in de gaten te houden.