Volgens agronoom Matthijs Meijer van Aviko Potato verdienen de telers een grote pluim voor de reiniging van hun bewaarplaats. Voordat de aardappelen de komende tijd verladen kunnen worden, moeten eerst nog de benodigde formulieren opgestuurd worden.

 Als gevolg van de intrekking van de toelating van middelen op basis van chloorprofam én de nieuwe lagere residunorm (MRL), moeten alle bewaarschuren waar in het verleden chloorprofam is gebruikt en waar nu ook weer aardappelen in opgeslagen worden, eerst grondig gereinigd worden. Telers zijn hiervan afgelopen voorjaar uitgebreid op de hoogte gebracht. En volgens Matthijs Meijer, manager Agronomie bij Aviko Potato, verdienen de aardappeltelers een groot compliment. “Wat ik heb gezien en gehoord is dat telers de reiniging echt heel grondig hebben uitgevoerd. Daarnaast hebben ze de gelegenheid aangegrepen om de bewaring weer up to date te maken voor toepassing van nieuwe kiemremmingsmiddelen.”

 

Formulieren invullen vóór afleveren

Telers die de bewaarplaats hebben gereinigd, moeten dit aangeven bij hun afnemer. Hiervoor kunnen ze gebruik maken van standaarddocumenten en formulieren. “Ik begrijp heel goed dat de telers dit even hebben laten liggen, maar Aviko Potato zal geen aardappelen kunnen verladen zolang die documenten nog niet bij ons binnen zijn”, aldus Meijer. Dat heeft enerzijds te maken met wetgeving, anderzijds heeft de fritesindustrie dat in een convenant vastgelegd.

Download hier de formulieren en documenten.