Sinds april geeft boerenzoon Henri Bisschop leiding aan Aviko Potato. De aardappelsector is weliswaar een compleet nieuwe wereld voor hem, maar na bijna 20 jaar ‘vlees en zuivel’ was hij wel toe aan iets nieuws.

“Zelf had ik nog nooit gedacht aan Aviko Potato, maar toen ik vorig najaar werd benaderd, voelde het eigenlijk vanaf het begin goed. Iets compleet nieuws, weg uit mijn comfortzone.” In zijn oriëntatie op de sector werd hem al snel duidelijk dat de loyaliteit van medewerkers binnen Aviko groot is. Dat geeft aan dat de sfeer binnen het bedrijf goed is. Ook ontdekte hij een sector die zeer ondernemend is. Ieder jaar moet ze maar afwachten welke oogst er op haar afkomt. De dynamiek die dat met zich mee brengt en de flexibiliteit die daarvoor nodig is, sprak hem aan.

De wereld verkennen

Na afronding van de HAS in Deventer studeerde Bisschop bedrijfskunde in Groningen om vervolgens de wereld in te trekken en op verschillende grote boerderijen te gaan werken. Na vier jaar relatiebeheer bij Vion ging hij samen met zijn vrouw een avontuur in Nigeria aan. Daar werd hij bedrijfsleider op een agrarisch project met 500 hectare akkerbouw, 700 stuks vee en een eigen zuivelproductie. De terugkeer naar Nederland in 2000 was tevens de start van een periode waarin Bisschop verschillende leidinggevende functies had in de levensmiddelenindustrie, zowel aan de inkoop- als in de verkoopzijde.  

Samenwerking met ATC is bijzonder

En nu gaat Bisschop leidinggeven aan Aviko Potato. Twee weken voor zijn aantreden kreeg de complete sector te maken met de lockdown. De markt reageerde zeer heftig en de gevolgen zullen volgens Bisschop zeker twee jaar na-ijlen. Hij had zich weliswaar een andere start voorgesteld, maar verbaast zich erover hoe ondernemend de sector de afgelopen maanden heeft geacteerd. “De samenwerking met de Aardappeltelerscommissie is bijzonder, dat ken ik niet uit mijn andere functies. De telers hebben te maken met een zeer volatiele markt, maar gaan daar zeer ondernemend mee om en beschikken over veel kennis van de markt en afzet. Daarmee dwingen ze bij mij veel respect af.”

Twee jaar om markt te begrijpen

De eerste maanden was voor Bisschop vooral een kwestie van meelopen en vragen. Nu er geleidelijk aan weer meer structuur komt, wil hij zijn ervaring inzetten voor het verbeteren van structuren en processen en thema’s als duurzaamheid, kwaliteit en efficiency verder invulling geven. “En om kennis op te doen van de markt. Ik heb mezelf twee seizoenen gegeven om te gaan begrijpen hoe deze dynamische markt echt in elkaar steekt. Gelukkig kan ik terugvallen op een gemotiveerd en zeer ervaren team!”