Aviko Potato is dit jaar vroeg begonnen met de pootgoedverkoop. Volgens Wiert Wiertsema, de nieuwe commercieel coördinator pootgoed, geeft dat rust op alle fronten. “Het zorgt voor werkspreiding binnen de organisatie en geeft de telers meer bedenktijd.”

WiertTot en met afgelopen jaar verliepen de contractering en de pootgoedverkoop grotendeels parallel. “Dat gaf altijd een grote arbeidspiek aan het begin van het jaar”, vertelt Wiertsema. “Door de pootgoedverkoop los te koppelen en naar voren te halen, kunnen we die arbeidspiek afvlakken. Dat geeft rust binnen de organisatie.” Ook voor de teler heeft het voordelen, stelt Wiertsema. “Als een teler al weet wat hij wil, heeft hij nu de mogelijkheid om al in het najaar een bestelling te plaatsen. En hij kan eerder met vragen terecht bij de buitendienst. Hij krijgt dus meer bedenktijd. Ook dat geeft rust.” Tal van telers hebben zich inmiddels gemeld bij de buitendienst, weet Wiertsema. “Maar veel telers zijn nu toch vooral nog bezig met de oogst. Maar het was ook niet ons doel om alles al voor de Kerst te verkopen.”

Nieuwe functie

De functie van commercieel coördinator pootgoed is nieuw bij Aviko Potato, maar Wiertsema zelf is dat niet. Hij maakte sinds 2014 deel uit van het team Agronomie. Daar hield hij zich bezig met onderzoek naar verbeteringen in de teelt en bewaring van aardappelen. Wiertsema is afkomstig van een pootgoedbedrijf in Garsthuizen en heeft Plant Sciences gestudeerd aan de WUR.

Ambitie genoeg

“De dynamiek van de nieuwe functie sprak mij aan”, verklaart Wiertsema zijn overstap. “Aviko Potato is de afgelopen jaren flink gegroeid in pootgoed en er is een duidelijke ambitie om dat door te zetten. Met de groeiende capaciteit in de bestaande fabrieken en de bouw van de nieuwe fabriek in België is dat ook nodig. Meer friet betekent meer pootgoed.”

Alles met pootgoed

In zijn nieuwe baan krijgt Wiertsema een breed takenpakket. “Ongeveer alles wat met pootgoed te maken heeft, valt er onder”, vertelt hij. “Het begint met afstemming met de buitendienst over de planning van pootgoed per regio; maar ook de inkoop bij de handelshuizen en de klachtenafhandeling vallen er onder. Ook ga ik de ontwikkelingen in de pootgoedwereld volgen en kijken of er nog kostenbesparingen mogelijk zijn in het hele pootgoedtraject.” Wiertsema’s plek in het Agronomie-team is inmiddels ingenomen door Erik Reijnierse. Hij zal in een volgende Aviko Potato nieuwsbrief aan u worden voorgesteld.