Voor het derde seizoen werkt Aviko Potato met de monsterkist. Volgens Klaarke de Haan, teamleider voorraad en kwaliteit, wordt de toegevoegde waarde ervan steeds duidelijker. “Wij willen de fabriek zoveel mogelijk sturen op de kwaliteit van de grondstof. De monsters leveren daaraan een belangrijke bijdrage.”

klaarke de haan aviko potato 02Voor de optimale verwerking van aardappelen is het voor Aviko Potato waardevol om te weten wat de kwaliteit ervan is. Op die manier kan de aanvoer afgestemd worden op de planning en verwerking tot een eindproduct. Door bij de oogst al een monster te nemen van een partij en daarvan de kwaliteit te beoordelen, kan Aviko Potato op hoofdlijnen al een indeling maken. Zodra een partij daadwerkelijk geleverd gaat worden, worden er nog boxmonsters genomen om zeker te zijn van de bakkleur.

Toegevoegde waarde staat vast

Volgens Klaarke hebben de monsterkisten, die de telers bij de oogst vullen, hun toegevoegde waarde al ruimschoots bewezen. “Wij hebben nu veel meer zicht op de kwaliteit die bij de telers in de schuur ligt. Maar dat geldt ook voor de teler zelf. We kunnen daardoor samen eerder en beter bijsturen als dat nodig is. Het moment van leveren kan daardoor beter afgestemd worden op eindproducten van de fabriek.”

Buitendienst brengt labels

Ten opzichte van afgelopen jaar is er een kleine wijziging doorgevoerd in de procedure van de monsterkisten. Zodra de kist klaar staat, kan de teler met de buitendienst bellen. Die komt vervolgens langs met voorbedrukte labels en plaats ze op de kist. Daarna gaan ze naar Aviko Potato in Dronten waar op de monsterlijn de kwaliteit ervan wordt vastgesteld.

Kist goed vullen

Het vullen van de kisten gaat goed, en is de laatste jaren telkens verbeterd. Toch heeft Klaarke nog wel een paar aandachtspunten. Zo wijst ze erop dat een kist goed gevuld moet zijn. ‘’Het gaat elk jaar beter, toch willen we blijven benadrukken hoe belangrijk het is in alle gevallen de kist goed te vullen’’. Want hoe voller de kist, hoe betrouwbaarder de uitslag van het monster. Maar ook een representatieve verdeling van alle kippers over het monster vraagt aandacht. Een betere verdeling geeft een completer beeld van de partij. Bovendien is zorgvuldigheid bij het vullen gewenst. Knollen mogen niet beschadigen.

Vragen? Bel de buitendienst!

Aviko Potato benadrukt dat wanneer er vragen zijn over het vullen van de kist, er altijd contact opgenomen kan worden met de buitendienstmedewerker.