Dat Innovator niet bij uitstek een ras is voor de hele lange bewaring, is geen nieuws. Toch bieden bewaartechnieken en kiemremmingsmiddelen een mogelijkheid om aardappelen steeds langer te bewaren. Maar gaat langer bewaren ook goed samen met Innovator?

Avikopo 9033 3“Wij kregen hier steeds vaker vragen over van telers. En eerlijk gezegd…, eigenlijk worstelden we zelf ook met het juiste antwoord”, vertelt buitendienstmedewerker Manfred van ’t Erve. Daarom is een vergelijkend onderzoek gestart waaraan 30 telers van Innovator deelnamen. De monsters van de partijen Innovator in opslag bij de teler, werden in de bewaring van Aviko Potato bewaard. Gedurende het bewaarseizoen is van de partijen in bewaring bij de teler én van de monsters in de Aviko opslag de bakkwaliteit bepaald. “Het eerste dat ons opviel was de interesse van telers om mee te werken. Ze hebben behoefte aan kennis en stellen het op prijs dat hun afnemer daarin meedenkt.” Die betrokkenheid leidt volgens Manfred tot meer bewustwording bij de telers. 

Blijven benadrukken

Het resultaat van het Innovator onderzoek is volgens Manfred duidelijk. Niet te vroeg en te snel inkoelen, vooral niet te koud bewaren en temperatuurschommelingen voorkomen. Maar ook genoegen nemen met een bewaarperiode tot in mei en zeker niet veel langer. “Geen revolutionaire conclusies, maar het versterkt wel de bewustwording bij de telers. Het is nu aan ons om die kennis te delen met telers die nog niet aan het onderzoek hebben meegedaan en het belang ervan te blijven benadrukken. Dat is best wel lastig, want telers houden graag vast aan een werkwijze die ze al jaren gewend zijn. Toch zullen wij de boodschap blijven melden en blijven herhalen, want we weten inmiddels dat die waardevol is.”