Tijdens de jaarvergadering van de Aardappel Telers Commissie stonden Jan van Kempen en Dick Zelhorst stil bij een aantal belangrijke ontwikkelingen binnen Aviko Potato en bij de gevolgen van de grote oogst. Van Kempen was positief over het feit dat Aviko Potato afgelopen seizoen de meelever-aardappels niet marktconform had betaald. Integendeel, de prijs lag boven de marktprijs en dat is een complimentje waard.

Minder gelukkig was van Kempen met de daling van de contractprijzen, immers “ … als je veel wilt vastleggen, betaal daar dan ook voor, stuur op volume en niet op prijs.” Volgens van Kempen worden onder andere in Flevoland de aardappeltelers daardoor “kopschuw” en stappen over op bio of pootgoed. Met het nieuwe kwaliteitsysteem dat dit seizoen wordt ingevoerd, toonde de ATC-voorzitter zich wel tevreden. “Er wordt nu meer beloond naar OWG en dat is goed. Een hoog OWG betekent een beter rendement in de fabriek en dat is goed voor iedereen. Zeker als je weet dat de helft van toekomstige rendementswinst ten goede komt van de teler.” Ook de soepeler strafpunten regeling voor grove partijen is een verbetering.

Schuiven met partijen

Vergadering Aviko 7767 FotostudioWierdDick Zelhorst sprak over de gevolgen die de overvloedige oogst 2017 voor de organisatie heeft gehad. Het aanbod van aardappelen is (nog steeds) zo groot dat alle fabrieken minstens drie weken langer doordraaien (op oude oogst) en pas later hun onderhoudstop krijgen. Ook is relatief veel geschoven met partijen aardappelen om er voor te zorgen dat in elk segment (friet, vlokken) het maximale rendement kon worden bereikt. Eventuele verliezen als gevolg van dergelijke doorschuifacties komen voor rekening van Aviko Potato. Het was helaas ook onvermijdelijk dat aardappelen in vergisters of de voerbak verdwenen. Oogst 2017 was uitzonderlijk grof waardoor de langste aardappelen zelfs overdwars werden gesneden.

Zoals verwacht vertaalde de situatie op de markt zich in tegenvallende poolresultaten. Met prijzen van 60 (zonder voorverkoop) en 73 (met voorverkoop) euro per ton voor de Agria-pool in week 13 gaat seizoen 2017/2018 de boeken in als 1 van de slechtste van de afgelopen 10 jaar. Wel scoorde de pools beter dan de  de dagmarkt en was uit de reacties uit het publiek op te maken dat menig teler op nog minder had gerekend.

Positieve toekomst

Naar de toekomst toe kon Dick Zelhorst toch een positief beeld schetsen. Van de komende oogst worden minder kilo’s verwacht en dankzij de droogte is er momenteel een licht positieve stemming op de beurs. De mondiale frietafzet is “booming” en stijgt met 3-4% per jaar; het grootste deel van die afzetgroei vindt plaats in Azië, Afrika en Zuid-Amerika maar komt ten goede aan de teelt in Europa en de Verenigde Staten. Dankzij maatregelen van Trump komen Europese frites relatief goedkoop China binnen en bij de specialiteiten (waar Aviko sterk in is) is de groei sterker dan bij friet.

Aviko heeft de ambitie om de beste te zijn in het hoge kwaliteit segment en dat vertaalt zich ook in de nieuwe kwaliteitsregeling die een bonus van maximaal 30 euro op kwaliteit mogelijk maakt. Er zijn concrete plannen voor een nieuwe fritesfabriek in Zuidwest België. Voor de Nederlandse telers is verder van belang dat Aviko Potato een nieuwe functionaris aanstelt die zich uitsluitend met de pootgoedvoorziening gaat bezighouden en dat er wordt geïnvesteerd in teeltverbetering.

Frites van Maxima

Als voorproefje van zijn officiële afscheid werd Jan van Kempen toegesproken door een charmante lookalike van koningin Maxima. Naast een aantal complimenten en tips voor de toekomst leverde dit hem een doos Beemster-friet op en een uitnodiging om een keer een sigaartje te komen roken met Willem-Alexander. Ook een lintje was overwogen maar die had Jan al …….