Het hangt een beetje af van hoe het weer zich ontwikkelt maar Sander Hutten van de afdeling Logistiek van Aviko Potato zou niet verbaasd zijn als er dit jaar wat meer hectiek is bij de afroep van pootgoed dan andere jaren. “Ik merk op dit moment al dat de zelfhalers via de buitendienst gaan vragen waar ze hun pootgoed kunnen halen. En het zou me ook niet verbazen als telers eerder gaan bellen vanwege de krapte.”

Dat is overigens niet de reden dat Sander de telers nog maar eens wil herinneren aan de minimale afroeptermijnen voor pootgoed dat bij De Kubbe vandaan moet komen. Het gaat niet alleen om een strak geregisseerd proces met grote aantallen partijen en transportbewegingen, een partij poters is gewoon niet in een handomdraai klaar. Sander licht toe: “Het kost gewoon minimaal 4 tot 7 werkdagen voordat een partij na afroep de gewenste behandeling heeft gekregen en op de bestemming arriveert. Daar moet je als teler dus rekening mee houden bij je planning. Op tijd bestellen voorkomt teleurstellingen.”

Net als andere jaren gelden geldt voor pootgoed dat wordt gesneden een afroeptermijn van minimaal 7 werkdagen. Voor gewassen en Moncereen – behandeld pootgoed is het 4 tot 5 werkdagen. Zelfhalers kunnen desgewenst nu al contact leggen met De Kubbe of de buitendienst van Aviko Potato. “Voor wie de poters zelf nog een poosje kan opslaan, is dat zeker een optie.”, volgens Hutten.

Krapte

Het is geen geheim dat er problemen zijn met de uiterlijke kwaliteit van het pootgoed. “Net als in de consumptiepartijen zitten er ook in het pootgoed meer groeischeuren dan andere jaren”, vertelt Sander. “Wij proberen zoveel mogelijk van het uitgangsmateriaal te gebruiken.” Daarnaast verwacht Sander dat er dit jaar meer knollen gesneden gaan worden. Hutten adviseert telers om dit jaar nog even goed hun pootgoedbestelling te controleren. “Dat is dit jaar belangrijker dan ooit want bijbestellen wordt moeilijk, zo niet onmogelijk”, zegt hij. “Je moet het doen met wat je bij de contractering hebt opgegeven.”