Kees den Engelse in Marknesse gaat in principe voor langdurige relaties met zijn afnemers. “Als ik ergens goede ervaringen heb, zal ik niet snel wisselen. Dat geldt niet alleen voor de consumptieaardappels maar ook voor m’n uien”. Inclusief een aantal Korteweg jaren teelt hij al zeker 25 jaar voor Aviko. Gevraagd naar de reden hoeft hij niet lang na te denken. “Het is gewoon een prettig bedrijf in de omgang. Er kan bij Aviko in overleg altijd heel veel.” Een paar jaar geleden had Kees een probleempartij in de schuur die veel eerder weg moest dan zijn normale afleverperiode. “Dat is toen heel soepel opgelost en ik had niet het gevoel dat ze misbruik probeerden te maken van de situatie.”

Den Engelse boert op 47 ha gediepploegde grond en verbouwt 15 ha. consumptieaardappelen. Innovator is een vaste waarde en als tweede ras teelt hij meestal Victoria. De Innovators verlaten het bedrijf meestal eind april, begin mei maar het tweede ras ligt tot wel begin juli in de bewaring. Een contractgesprek kan dit jaar achterwege blijven want Kees zit in het tweede jaar van een driejarig vaste prijs contract. “Ik heb dat contract afgesloten na een goed jaar, dan liggen de prijzen vaak net iets hoger.” Ongeveer 40% gaat weg voor de vaste prijs en de rest kan den Engelse vrij wegzetten. In de praktijk gaan ze trouwens altijd naar Aviko. Den Engelse heeft ook wel poolcontracten gehad, maar daar is hij mee gestopt. “Ik wil graag zelf kunnen beslissen. De pool komt er meestal wel goed uit maar ik heb het idee dat ik met mijn eigen verkoopbeslissingen toch net een fractie beter scoor.” Vroeger was den Engelse volledig vrij maar dat vindt hij nu te riskant. “Doordat er veel meer wordt gecontracteerd dan vroeger, zijn er tegenwoordig toch minder mogelijkheden om individueel je slag te slaan.”

Buitendienstman Arie van der Spek komt dit jaar nog langs te komen voor de definitieve rassenkeuze. De contacten met de buitendienst verlopen soepel, vindt Kees. “Met de teelt red ik mij meestal prima, maar als ik een keer van ras wissel, krijg ik prima teeltadvies van Arie.

“Ik maak er weliswaar geen gebruik van, maar de mogelijkheden zijn volgens mij zeker zo goed als bij de concurrentie.””

Het aanbod van contractvormen van Aviko Potato is wat Kees betreft ruim voldoende. “Ik maak er weliswaar geen gebruik van, maar de mogelijkheden zijn volgens mij zeker zo goed als bij de concurrentie.” Is er dan niets te wensen? Ja, toch wel. “Lang bewaren mag wel wat beter beloond worden”, vindt den Engelse. “Het prijsverschil met vroege levering moet groter worden. Ik neem meer risico en heb fors geïnvesteerd in m’n bewaarplaats. Daar mag best iets tegenover staan.”