“Afspraak is afspraak en ze communiceren goed”. Henry van Arendonk heeft z’n typering van Aviko Potato snel geformuleerd. Van Arendonk hecht aan transparantie en degelijke informatie. “Ik spreek mijn buitendienstman maar een paar keer per jaar en dan wil je een gesprek wat er toe doet. Hij is goed geïnformeerd en weet wat hij vertellen kan.” Ook hoger in de organisatie is Aviko Potato goed benaderbaar, vindt van Arendonk.

Onder de rook van Dronten verbouwt van Arendonk jaarlijks 7,5 ha. Innovator en 7,5 ha Agria. Vijtig tot 70% van de opbrengst gaat naar Aviko Potato; een deel via een pool en een deel via een vaste prijs contract. De rest van de aardappels houdt Henry vrij. De percentages varieren jaarlijks en hij heeft dan ook elk jaar een contractgesprek. Voor 2016 heeft hij z’n pootgoed al besteld en de contractprijzen kent hij inmiddels ook. “De exacte verdeling over vrij, pool en vaste prijs contract bespreken we later nog een keer. Dat gaat vrij relaxed” In de praktijk gaan de vrije aardappels meestal ook naar Aviko Potato maar in het verleden heeft Van Arendonk ze ook wel eens aan een andere afnemer verkocht. “ Dat verstoorde de relatie met de buitendienst niet. Het is mooi dat dat zo kan.”

Van Arendonk is ook goed te spreken over de informatie die je als teler van Aviko Potato ontvangt. “Ze hebben prima ras- en teeltbeschrijvingen en ook de marktinformatie verdient een compliment. Je wordt via de website niet alleen geïnformeerd over de prijsvorming maar ook over hoe het groeit in Nederland en daarbuiten.”

“De exacte verdeling over vrij, pool en vaste prijs contract bespreken we later nog een keer. Dat gaat vrij relaxed”

Ondanks de plezierige relatie met Aviko Potato heeft van Arendonk wel zijn zorgen over de aardappelteelt. “De lange bewaarkwaliteit wordt onvoldoende beloond. De teelt wordt steeds duurder en is niet zonder risico’s. Maar saldotechnisch is lang bewaren amper lucratiever dan korte bewaring. Het wordt ook wel eens vergeten dat een langbewaarder vanaf de start van de teelt bijna anderhalf jaar bezig is tot hij zijn geld krijgt.” Van Arendonk vreest dat de aardappelteelt op de klei op den duur zijn koppositie moet afstaan aan andere gewassen zoals uien en peen. “En dan heeft Aviko Potato nog relatief gunstige contracten voor langbewaarders.”

Het wordt volgens Henry ook steeds lastiger om de vrije aardappelen voor een leuke prijs te verkopen. “Emmeloord kan een mooie prijs noteren maar dat betekent nog niet dat de industrie ook werkelijk jouw aardappels wil hebben, ook al zijn ze van uitstekende kwaliteit” Van Arendonk zou wel wat zien in een contractvorm waarbij meerjarige levering wordt beloond met een hogere prijs voor de aardappels en een korting op de pootgoedprijs. “ Dan beloon je een langdurige relatie. Beide partijen profiteren daar van.”