,,Een goede samenwerking'', zo vat akkerbouwer en varkenshouder Jos Derks zijn relatie met Aviko Potato samen. Met name de planning bij aflevering, de openheid bij de tarrering en de oplossingsgerichtheid van Aviko Potato spreken hem aan.

Op de zandgrond in het Oost-Brabantse Volkel telen Jos en Minet Derks 100 hectare aardappelen. Naast Première hebben ze ook de rassen Miranda en Fontane. De laatste twee telen ze voor Aviko Potato en worden af-land geleverd.

Afleveren in overleg plannen

Bij het afleveren heeft het ondernemersechtpaar bijzondere wensen. Op donderdag en vrijdag rooien ze in de kuil, en op zaterdag en zondag leveren ze af. Liefst 12 auto's per dag. ,,Dat is elk uur één auto'', vertelt Jos. Daarmee strijken ze niet alleen de extra vergoeding van de zondaglevering op, maar kunnen de vier studerende kinderen meehelpen bij het voorsorteren, lezen en afleveren. ,,Deze toch wel bijzondere oogstplanning gaat in goed overleg met buitendienstmedewerker Edwin Schrotenboer. Bij Aviko Potato kan bijna alles, als je maar overlegt'', aldus Jos.

Uitslagen snel online

Nog tijdens het afleveren volgt Derks de kwaliteitsuitslagen via extranet. Dat kan doordat de gegevens snel beschikbaar zijn. ,,Echt super. Je weet meteen waar je aan toe bent.'' Bovendien weet Jos uit ervaring dat aan deze beoordeling op een later moment niet meer getornd wordt. De tarra-cijfers volgen enkele dagen later, nadat bij Aviko getarreerd is.

Monsterbeoordeling bijwonen

Signaleert Derks een onverwachte uitslag, dan bezoekt hij de fabriek om aanwezig te zijn bij de eerstvolgende monsterbeoordeling. ,,In overleg kan dat altijd. Ze houden het monster apart tot ik er ben en nemen dan ook écht de tijd voor me. Het is opvallend hoe de medewerkers op de fabriek met je meedenken om de aardappelkwaliteit te verbeteren.'' De facturering beoordeelt Derks als overzichtelijk en duidelijk. ,,Het klopt altijd.'' Toch plaatst hij ook een kritische kanttekening: ,,De betalingstermijn is verlengd naar 30 dagen. Boeren zijn geen bank.''

Altijd een oplossing

Een aantal jaar geleden konden de aardappelen van Derks niet allemaal aan de kwaliteitsnormen voldoen. Rot en een krap onderwatergewicht speelde hem parten. ,,Maar ook dan zoekt Aviko Potato naar een passende oplossing. Een deel kon verwerkt worden voor de frites, een deel ging naar Aviko Rixona. Dat kost geld…, maar het was de best mogelijke afwikkeling op dat moment.''