De aardappeloogst is momenteel in een vergevorderd stadium. Onze buitendienst constateert op veel plekken, afhankelijk van de regio, kwaliteitsproblemen als roodrot, phytophthora, natrot en moederknollen in de bewaringen. Het lijkt ons daarom goed om u te attenderen op onderstaande punten gericht op de bewaring van uw product.

Houd het product op temperatuur

Mede door de constatering van onze buitendienst op de benoemde kwaliteitsproblemen vraagt de bewaring momenteel alle aandacht. Drogen is op dit moment het allerbelangrijkste voor veel partijen aardappelen. Het is hierbij van belang om te voorkomen dat de producttemperatuur tijdens de droogperiode te snel zakt, want dat beperkt de mogelijkheden om te drogen. Let er daarentegen ook op dat de bewaartemperatuur niet te hoog wordt, wat het aandeel rot zou kunnen laten toenemen.

Vanaf het moment dat de partij aardappelen op een egale temperatuur is, kan het droogproces van start gaan. Hierbij is het van belang de partij voor een bepaalde periode op 14-15 graden te houden, de termijn hiervan is afhankelijk van de snelheid waarmee de partij droogt (hierbij is het dus van belang de partij dagelijks te bekijken).

Ventileer voldoende intern

Daarnaast is het van belang om direct na het inschuren of al tijdens het inschuren te beginnen met intern ventileren om ervoor te zorgen dat de temperatuur op een egaal niveau komt. Ook wanneer er niet genoeg droogmogelijkheden zijn met de buitenlucht is het belangrijk om voldoende intern te ventileren. Hierdoor blijft de temperatuur gelijk door de hele partij en wordt het vocht verdeeld.

Kachels bij dalende temperatuur

In de afgelopen weken lagen de buitentemperaturen hoog voor de tijd van het jaar. Op dat moment is de luchtvochtigheid bepalend of er met buitenlucht gedroogd kan worden. Wanneer de buitentemperaturen in de komende tijd weer gaan zakken, kan door middel van kachels optimaal gebruik gemaakt worden van de buitenlucht. “Als de aardappels te koud worden, beperk je de mogelijkheden om te kunnen drogen. Dus probeer de inblaaslucht met kachels op 14 á 15 graden te houden, dan houd je de droogcapaciteit en blijft uitbreiding van rot binnen de perken”, bevestigd de buitendienst van Aviko. Het is hierbij van belang dat er voldoende kachels klaar staan om koude inlaatlucht op te warmen en hiermee inlaatlucht met een enorm droogvermogen te creëren. Warm de koude inlaatlucht hierbij op tot maximaal 2 graden boven de producttemperatuur.

Bekijk dagelijks uw partij aardappelen

Ook is het tijdens het droogproces van groot belang om de partij goed te volgen. “Inspecteer de partij regelmatig en graaf op een aantal plekken tot 30 centimeter diep om te kijken of de grond opgrijst. Waarbij ook de rotte en doorgesneden knollen een belangrijke indicator zijn om te zien of je met het drogingsproces op de juiste weg bent”, aldus de buitendienst.

Volg het temperatuurverloop

Ook is het van belang om tijdens het drogen de temperatuur van de partij in de gaten te houden, dit geeft namelijk inzicht in de vordering van het droogproces. Op het moment dat de temperatuur gemakkelijk stijgt tijdens het droogproces is dat een teken dat de partij drogende is. Echter, op het moment dat de temperatuur de neiging heeft om te zakken, wordt er veel vocht uit de partij onttrokken.

Wanneer er sprake is van rot in de partij vraagt dit bij het ventileren om veel tijd en geduld. Op het moment dat er de indruk is dat het wegventileren van rot onder controle is, kan de partij geleidelijk (0,1 – 0,2 graad per dag) teruggekoeld worden.

Raadpleeg uw Aviko Potato-buitendienstmedewerker

Tot slot blijft het van belang om alert te blijven en te focussen op het drogen van de aardappelen, waarbij iedere partij en ieder ras vraagt om een specifieke aanpak. Mocht u hierover aanvullende vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan contact op met uw buitendienstmedewerker voor extra ondersteuning bij het drogingsproces.