De meeste aardappelen liggen achter de planken. De planning van de kiemremming kan dus beginnen. Naar verwachting gaan veel telers verder met het middel dat zij vorig seizoen hebben ingezet. Met de ‘nieuwe’ middelen is vorig jaar veel ervaring opgedaan. Soms ook leergeld betaald.

Matthijs Meijer, manager Agronomie bij Aviko Potato, verwacht dat de uitgangsituatie bij veel telers met langere bewaring vergelijkbaar zijn als vorig jaar. “Het lijkt erop dat de MH-bespuitingen weer geslaagd zijn. Dat geeft tijd in het begin van de bewaring en zet een rem op het kiemingsproces.” Tegelijkertijd zijn er andere factoren die de bewaarbaarheid van een partij negatief kunnen beïnvloeden. “We weten nu nog niet wat er gaat gebeuren in partijen met veel hol. Als die gaan lekken, kan bewaren lastig worden. Hou dergelijke partijen goed in de gaten en overleg bij twijfel met uw buitendienst.”

Voor telers die zich opnieuw of voor het eerst willen oriënteren op de mogelijkheden, heeft Aviko Potato een aantal informatieve hulpmiddelen beschikbaar. Op het ExtraNet vindt u achter de knop ‘Kennis teelt- & bewaring’ en dan ‘kiemremming’ het volgende:

  • De opname van een webinar over kiemremming; in dit webinar van afgelopen zomer worden alle ervaringen met de verschillende kiemremmingsmiddelen in bewaarseizoen 20/21 gepresenteerd. U hoeft niet perse het hele webinar te bekijken maar kunt ook doorscrollen naar het middel van uw keuze.
  • Een schriftelijke samenvatting van de belangrijkste leerpunten van de vier middelen. Met deze link komt u snel bij het ExtraNET.