Aviko investeert fors in de uitbreiding en modernisering van zijn productiefaciliteiten. In deze nieuwsbrief een korte terugmelding over de werkzaamheden in de fabrieken in Poperingen en Stavenhagen.

De opstartwerkzaamheden en –processen in de nieuwe fabriek in Poperingen (B) liggen goed op schema. “Vanwege corona hebben gekozen voor een gefaseerde opstart, beginnend bij de opstart van de vlokkenlijn”, vertelt Jan Wijkhuijs van Aviko. Corona zorgde voor reisbeperkingen en stelde ook een maximum aan het aantal mensen op de bouwlocatie. Desondanks is de vlokkenlijn inmiddels in gebruik genomen en is ook de helft van het ontvangst- en wasserijcomplex al operationeel. Voordat de vlokkenlijn kon gaan draaien is de voedselveiligheid certificering met succes doorlopen.

Hypermoderne waterzuivering

Naast de vlokkenlijn, die nu nog veevoer draait, zijn ook al veel andere processen in de testfase beland of is het testen zelfs al afgerond. “We zijn nu aan het testen met de inpaklijnen en de kwaliteitsbepaling draait al volop”, meldt de logistiek manager “Ook de waterzuivering is al in gebruik genomen. We beschikken nu over een hypermodern gesloten systeem met minimaal watergebruik.” De planning is om in week 9 van 2022 te starten met de frietproductie. Het proefdraaien begint al in februari. In de tussenliggende periode wordt de bouw van het sorteerbunkercomplex afgerond en zal de sorteerinstallatie in gebruik worden genomen. Ook de bouw van het vrieshuis gaat nog even door.

Stavenhagen in de familie

In de aardappelspecialiteitenfabriek in Stavenhagen stonden voor dit jaar geen (ver)bouwactiviteiten op het programma. Wel moest deze locatie nog worden geïntegreerd in het grotere geheel van Aviko. “Concreet betekent dit dat we onze Nederlandse methode voor de aardappelontvangst en de kwaliteitsbepaling hebben ingevoerd”, vertelt Wijkhuijs. “Ook is de fabriek nu helemaal geïntegreerd op het gebied van de automatisering. Er moest bijvoorbeeld een koppeling komen om de data van de keuringslijn te kunnen verwerken met de automatisering van moederbedrijf Cosun. Stavenhagen is nu helemaal onderdeel van de familie.”

Met de investeringen in de nieuwe productiefaciliteiten versterkt Aviko zijn positie als toonaangevende speler op de markt voor aardappelproducten.

 

De ‘wasstraat’ van de nieuwe fabriek in Poperingen. Hier worden de aardappelen ontgrond, ontsteend en gewassen.