Bij Rixona locatie Oostrum vindt momenteel een ingrijpende verbouwing plaats. De verwerkingscapaciteit gaat straks omhoog van 40 naar 60 ton per uur. Tijdens de verbouwing blijft de ‘winkel’ open. Dat vergt wel wat improvisatie.

“Dit noemen we het Provisorium”, aldus Henri Peeters, Teamleider aardappelontvangst bij Aviko Rixona in Venray. Hij vertelt over de tijdelijke locatie voor de ontvangst en droogreiniging van de aardappelen voor de granulaatproductie. Peeters is medeverantwoordelijk voor de nieuwbouw van een grote hal waarin straks alle processen plaatsvinden die de aardappelen ondergaan voordat zij worden verwerkt. “Op dit moment vinden die processen nog op verschillende plekken verdeeld over ons bedrijfsterrein plaats”, legt Peeters uit. “Na de nieuwbouw hebben we straks niet alleen een fors hogere capaciteit, maar sluiten alle processen ook beter op elkaar aan. De logistiek op deze locatie maakt een grote sprong voorwaarts. Deze nieuwe hal is een onderdeel van meerdere projecten voor de uitbreiding. Hierdoor hebben we bewust gekozen voor nieuwbouw. De oude gebouwen van de ontvangst worden gesaneerd en daar staat straks een gloednieuw gebouw. De verbouwing vindt plaats terwijl we doorwerken, dus dat neemt een hoop uitdagingen met zich mee. Totdat onze nieuwe aardappelontvangst klaar is, moeten we improviseren.“

Moderne reiniging

De nieuwbouw voor de ontvangst brengt veel belangrijke verbeteringen, weet Peeters. Dat begint al bij het wegen van de vrachtwagens; er komen twee nieuwe weegbruggen. Door investeringen in automatisering kunnen de chauffeurs straks zelfstandig in- en uitwegen. Ook de opslag aan de ontvangstkant wordt volledig vernieuwd. Het nieuwe bunkerblok biedt een opslagcapaciteit van 1.400 ton. “Tot nu toe wordt een deel van de aanvoer tijdelijk opgeslagen in trailers”, vertelt Peeters. “We moeten dan aan de chauffeurs vragen om de trailers over het terrein te verplaatsen. Als straks de nieuwbouw klaar is, verdwijnt de traileropslag helemaal.”

Moderne technieken

In de toekomst wordt bij het reinigen gebruik gemaakt van de modernste technieken. Hiervoor is leverancier DT Dijkstra als partner in de arm genomen. De complete lijn omvat machines voor ontvangst, droogreiniging, industrieel wassen, drogen en opslaan. “We hebben ons goed georiënteerd op noviteiten op de reinigingsmarkt”, vertelt Peeters. “We hebben bij het reinigen straks veel meer mogelijkheden. Het zou zelfs kunnen leiden tot minder afkeuring. Maar dat weten we pas als de hele ontvangstinstallatie volledig in gebruik is.”

De winkel blijft open

Eind mei begint de sloop van het oude ontvangstgebouw. Volgens planning gaan de nieuwe ontvangstinstallatie en de nieuwe schillijn, die al eerder is geïnstalleerd, proefdraaien voor de zomerstop van 2022. Daarna worden tijdens de jaarlijkse productiestop de aansluitingen op de productielijnen gerealiseerd. Bij de herstart van de fabriek in augustus 2022 zullen alle nieuwe installaties volledig in gebruik zijn. Peeters: “Omdat we in de tussenliggende periode draaien met de geïmproviseerde ontvangstinstallatie ligt onze dagaanvoer tot die tijd iets lager en zijn we overgegaan van zes naar zeven dagen aanvoer. Zo blijft onze verwerkingscapaciteit toch op peil. De winkel draait dus gewoon door. We doen er alles aan om het voor alle partijen zo werkbaar mogelijk te houden. Dit alles is uitgebreid besproken met onze telers en we hebben er alle vertrouwen in.”