De afgelopen jaren maakte Aviko een forse groei door. De mondiale afzet groeide, de verwerkingscapaciteit steeg, het bedrijf opereerde steeds meer op de internationale markten in bijvoorbeeld Azië en Oost-Europa. Last but not least werd er een aantal acquisities gedaan. “Het bedrijf evolueerde, maar de structuur van de organisatie bleef vrijwel hetzelfde”, aldus Dick Zelhorst, sinds dit voorjaar Chief Global Supply Officer bij Aviko.

Maximale verwaarding van de grondstof

“De organisatie van de Aviko-Groep is nu aangepast en vereenvoudigd. Daardoor zijn we beter in staat om de synergie tussen de afzonderlijke bedrijfsprocessen te benutten.” De top van de organisatie van Aviko bestaat nu in principe uit twee onderdelen: de zogenaamde demand-kant van de organisatie en de supply-kant. De demand-kant betreft alles aan klantzijde (afzet) en wat met de vraag te maken heeft. De supply-kant is verantwoordelijk voor de productie en de levering oftewel: van ‘grond tot mond’. “Het begint bij de teelt van aardappelen, de productie in de fabrieken en de afzet van de Aviko-producten naar de klanten”, aldus Zelhorst. “De klant staat centraal voor de Supply organisatie van Aviko. Maar de opdracht is vervolgens om de grondstof maximaal te verwaarden tegen de laagste kosten. Dit vraagt centrale regie en focus zodat de interne processen maximaal op elkaar afgestemd kunnen worden en de meeste synergie behaald kan worden. “Geen losse schakels, maar één verwaardingsketen.”

Roots Aviko liggen in de sector

Raakt Dick Zelhorst door zijn nieuwe functie wellicht het contact met de telers kwijt? “Integendeel, ik heb het contact met de telers juist nodig om te weten wat er in de sector speelt. De keten begint nu eenmaal bij onze aardappeltelers en heeft daarmee een grote invloed op onze business. Bovendien liggen de roots van Aviko in de akkerbouwsector. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen.”