Aviko produceert frites voor de hoogste kwaliteitsklassen. Daarvoor is een hoge kwaliteit aardappelen nodig. Voor fritesaardappelen bestaat kwaliteit uit een combinatie van het onderwatergewicht, de grofte van een partij, de bakkleur en het  aantal punten dat een partij scoort.

DAM 8951 pootgoed controle webOm individuele telers inzicht te geven in de kwaliteit van de fritesaardappelen die ze de afgelopen vijf jaar geleverd hebben, heeft Aviko Potato een kwaliteitsvergelijking opgezet. De geleverde kwaliteit van de teler wordt daarin vergeleken met de kwaliteit die andere aardappeltelers hebben geleverd. De kwaliteitsrapportage bestaat uit grafieken en tabellen, aangevuld met een uitleg aan de hand van een voorbeeld, toegespitst op het afgelopen jaar. Naast kwaliteit geeft de rapportage ook inzicht in de opbrengst.

Volgens Matthijs Meijer, manager agronomie van Aviko Potato, geeft de rapportage een teler een goed inzicht in de door hem geleverde kwaliteit en financiële opbrengst. Ook maakt het een vergelijking met de kwaliteit van andere telers mogelijk. Het doel is dat de teler aan de hand van de rapportage samen met de buitendienstmedewerker of teeltadviseur op zoek gaat naar mogelijkheden voor verbetering.

De komende maanden zal de kwaliteitsrapportage in een pilotgroep van telers uitgerold worden. Samen met Aviko Potato beoordelen de telers de praktische waarde van de rapportage. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden die een teler heeft om op basis van de rapportage kwaliteitsverbeteringen door te voeren. De evaluatie van het project zal voorjaar 2020 plaatsvinden. Op dat moment wordt ook bepaald op welke wijze de kwaliteitsrapportage breder uitgerold wordt en voor álle telers beschikbaar komt.