Akkerbouwers Walter en Ard Kempenaar in Zeewolde telen al meer dan tien jaar Innovator. Het ras past vanwege de iets vroegere afrijping qua oogstplanning goed naast de Agria. Bovendien is Innovator geschikt voor bewaring tot laat in het voorjaar. “We leveren pas eind mei af.”

Avikopo 9033 2 “Toen we met Innovator begonnen, was dat nog niet aan de orde. We wisten dat het ras zich in bewaring vreemd kan gedragen. Maar we hebben het ras leren telen en bewaren”, aldus Kempenaar. De partij Innovator van Kempenaar van oogst 2018 maakte ook deel uit van het onderzoek van Aviko Potato naar de invloed van teelt en bewaring op de bakkleur. “Goed dat ze zoiets doen”, vindt Kempenaar. “Want het is in het belang van zowel telers als verwerker. Bovendien bevestigt het de nauwe relatie die ze met de telers hebben.”

Niet te snel inkoelen

Was teeltseizoen 2018 lastig vanwege de droogte en hitte, het bewaarseizoen was volgens Kempenaar goed te doen. De buitentemparatuur bood in het najaar alle ruimte om de partij in te koelen. “We beginnen daar nooit zo snel mee. Als de partij in de eerste week van december op 7 °C zit, vinden we het prima.” Bij aanvang van de bewaarperiode was de bakkwaliteit van de partij goed en die bleef stabiel. Ook bij afleveren, toen de temperatuur geleidelijk was opgelopen tot 12°C. “Andere partijen lieten in juni verval in bakkwaliteit zien, wij hadden ze toen al afgeleverd. Maar dat dit bij Innovator past, was ons bekend.”

Kiemremming anders aanpakken

Kempenaar beseft dat het onderzoek een momentopname is, maar geeft volgens hem wel een duidelijke richtlijn: niet te vroeg en te snel inkoelen, niet te koud bewaren en de kieming voorkomen. Hoewel hij nog geen conclusies aan het onderzoek wil verbinden, heeft het hem wel aan de denken gezet. “Kiemremming zonder CIPC vraagt om een andere aanpak. Wellicht moeten we in combinatie met 1,4SIGHT toch ook naar een mechanische koeling om de bewaartemperatuur constant én in het late voorjaar langer op 8 °C te kunnen houden. Dat beperkt de kans op kieming. En uiteraard moet je geen onnodige risico’s willen lopen door koste wat kost laat te willen afleveren. Liever iets minder bewaarvergoeding dan een grotere kans op afkeuring.”