In relatieve rust bereidt was- en snijbedrijf De Kubbe zich voor op het komende seizoen. De leerpunten van afgelopen seizoen worden gebruikt om de uitlevering voor seizoen 2018 soepel te laten verlopen. En Dick van Tilburg heeft er weer zin in!

Dick van Tilburg is de hectiek van april 2017 al bijna vergeten en heeft de blik vooruit. Hij is een optimist, een man van oplossingen, iemand die verbeteringen doorvoert op basis van ervaring. “We hadden afgelopen voorjaar een uitzonderlijk hectische uitleveringsperiode en er zijn inderdaad dingen fout gegaan. Maar 95% ging goed, dat vergeet men wel eens.” Als logistieke spin in het web kwam alles dit voorjaar samen bij de Kubbe. Dick somt nog even op: “Er was te weinig pootgoed, er werd uitzonderlijk veel gesneden, handelshuizen en de industrie veranderden hun orders om de haverklap en de telers riepen vaak erg laat af. En ja, dat komt dan allemaal samen bij de Kubbe waardoor hier de boel op sommige dagen verstopt raakte.”

Communicatie is sleutelfactor

Naast een aantal praktische veranderingen, waarover later meer, is volgens Van Tilburg vooral een goede communicatie van levensbelang voor een soepele uitlevering. De frietindustrie gaat daar komend voorjaar ook extra aandacht aan schenken. Van Tilburg: “Als de telers bezig zijn met het zaaien van de uien en de bieten weten ze dat het aardappelpoten de volgende klus is. Wie ruimte en mogelijkheden heeft, kan de poters wat mij betreft in de tweede helft van maart komen halen. In die periode is veel winst te bereiken. En zelfhalers kunnen wij binnen een dag helpen.” Wie gesneden pootgoed wil, moet dat zoals altijd minimaal zeven werkdagen van te voren afroepen. Dick van Tilburg heeft goede hoop dat het uitleveren dit jaar eerder zal starten en er daardoor een betere spreiding komt. “Met haar nieuwe bewaarvergoeding stimuleert Aviko Potato dat de telers het pootgoed tijdig afroepen, dat werkt voor alle partijen het beste.”

Drogen met luchtmessen

In de meeste extreme week van afgelopen voorjaar ging er 9.000 ton aardappelen in en uit bij de Kubbe en stonden de vrachtwagens op sommige dagen tot 300 meter verderop in de berm te wachten. “En alle pleinen stonden vol met kisten, de vrachtauto’s moesten steken om naar binnen te komen”, herinnert van Tilburg zich. Komend voorjaar is dat probleem getackled met 1.200 vierkante meter extra verharding. De vrachtwagens die op dit moment het erf oprijden zijn in de meeste gevallen gevuld met betonplaten en niet met aardappels.

Nieuwe was- en drooginstallatie

Ook in de bedrijfsgebouwen verandert het nodige. Allereerst zijn de aanvoerlijnen naar de snij-installatie aangepast voor een hogere capaciteit. Op de plek van de wasinstallatie gaapt momenteel een groot gat. “We wilden een betere  droging na het wassen”, vertelt Dick. “Er wordt nu een nieuwe was- en drooginstallatie voor ons gebouwd. De wastechniek blijft hetzelfde maar de droog-eenheid wordt aangepast. De rollenbaan wordt vervangen door een berubberde spijlenband. Dat geeft minder herbevochtiging. En de ventilatoren worden vervangen door twee luchtmessen zoals je wel in de carwash ziet.”

Knollen tellen

De betere droging zal ook leiden tot een betere werking van de knollenteller. “Vorig jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het instellen van de teller; dat heeft ook de nodige tijd gekost”, vertelt Dick. “We kwamen er bijvoorbeeld achter dat lekwater het tellen kon verstoren. Dat gebeurde ook als de knollen niet goed verenkeld werden.” De Kubbe heeft het tellen inmiddels zo goed onder de knie dat er komend voorjaar een pilot-project start waarbij een aantal telers geen kilo’s maar een knolaantal gaan bestellen.

Natuurlijke afbraak middelen

Het laatste nieuwtje heeft te maken met het waterbeheer van de wasinstallatie en de kistenwasser. De Kubbe heeft geïnvesteerd in een nieuwe bezinkput, een opvangbassin en twee biofilters. De installatie voorziet in een volledig natuurlijke afbraak van knolbehandelingsmiddelen in het restwater van de wasinstallatie. En door gebruik te maken van het nieuwe opvangbassin is minder leidingwater nodig. “De ontwikkelingen gaan door”, besluit Dick. “En ons bedrijf ook.”