De aardappelen van de zandgrond in Oost-Nederland zijn inmiddels afland geleverd. Het deel dat in bewaring is gegaan, wordt tot de Kerstdagen verwerkt. ,,We verwerken zoals altijd 24 uur per dag en 7 dagen per week’’, vertelt buitendienstmedewerker Edwin Schrotenboer van Aviko Potato.

Hoewel dit najaar de waterschade in Oost-Nederland beperkt bleef, zijn er volgens Schrotenboer forse verschillen in opbrengst tussen de percelen. Want toen er na een hete en droge periode rond half augustus wel veel neerslag viel, waren de vroegere rassen al afgestorven. Deze partijen zijn daardoor minder grof en vielen tegen in opbrengst. De latere rassen realiseerden door de neerslag een sterke nagroei met een betere maatsortering en hogere opbrengst tot gevolg.

Lage onderwatergewicht

Incidenteel worden nu partijen aardappelen geleverd met een te laag onderwatergewicht (<350 gram). Volgens Schrotenboer veroorzaakt doordat de stikstof uit de dierlijke mest pas na de natte maand augustus beschikbaar kwam. ,,Dat is te laat in het seizoen’’, weet Schrotenboer. Om zo’n partij geschikt te maken voor de verwerking tot frites, vlokken of granulaat, worden de drijvers uit de partij verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt gezocht naar andere afzetmogelijkheden.

Rot blijft beperkt

Partijen met rot zijn volgens Schrotenboer op de zandgronden soms aan de orde. ,,Ondanks de neerslag hebben de aardappelruggen niet te lang onder water gestaan. Pleksgewijs zijn de ruggen wel dichtgeslagen waardoor knollen zijn gestikt en gaan rotten’’, vertelt Schrotenboer. Voor enkele partijen is het nodig om de rotte knollen uit te lezen en de partij te wassen.

Alert op kiemen

,,Houd de ontwikkeling van de partij in bewaring goed in de gaten’’, adviseert Schrotenboer. Want doordat november relatief hoge temperaturen kende, waren er weinig ventilatiemogelijkheden voor partijen om ze in te koelen. Daardoor kan eerder kieming ontstaan, waardoor aardappelen sneller verouderen en de versuikering eerder kan toenemen.

edwin01Buitendienstmedewerker Edwin Schrotenboer, edwin.schrotenboer@avikopotato.nl