Het rooien van de aardappelen is inmiddels begonnen. Wat komen de buitendienstmedewerkers tegen? Chris van den Boogaart neemt u mee.

Het natte weerbeeld heeft veel invloed op stand van zaken in Zuid-Nederland. Met maar liefst 400-500 mm is er de laatste drie maanden twee- tot driemaal zoveel regen gevallen als normaal. ,,Verschrikkelijk veel water’’, vertelt Chris. ,,Dat kunnen met name de leemgrond en humeuze zandgronden hier niet hebben. Ook afgelopen zondag viel er in Kessel weer 25 mm in 15 minuten. Vorige week nog reed er op een perceel zowel een rooimachine op standaard banden als op rupsbanden. De eerste kwam vast te zitten in de natte grond.’’

Zorba en Miranda al gerooid

Sommige regio’s bleken bij het proefrooien mooi droog, zoals de grensgebieden in België. Daar gaat het werk gewoon door. De Zorba’s zijn al grotendeels gerooid en nu zijn de Miranda’s aan de beurt. Zowel de kwaliteit als de opbrengst van de Miranda is beter dan vorig jaar, stelt Chris. Er zitten meer knollen onder de plant dan vorig jaar. ,,Nu heb je per plant zo’n 15-20 stuks, en ik vermoed dat de opbrengst per hectare ook een paar ton hoger is. De onderwatergewichten zijn incidenteel wel laag’’

Naar verwachting fijne sortering

Ook bij de andere rassen is het qua opbrengst nog wisselend. De Fontane levert op het ene perceel net 50 ton, op een ander perceel weer 75 ton. Wat Chris over de hele linie positief opvalt, is de fijne maatsortering. Dat geldt zeker voor de proefrooiingen met de Hansa’s, die medio september gerooid kunnen worden. ,,Een fijne sortering, met een owg van 320-380. Prima voor de koelversproducten.’’ Bij de andere rassen ziet het owg er over het algemeen goed uit; alleen de Agria geeft in Duitsland nog wat zorg.

Ruggen in de gaten houden

Het vroege poten en groeizame weer heeft volgens Chris geleid tot een ruime week voorsprong ten opzichte van vorig jaar. ,,Het loof is al aardig op z’n retour en kan doodgespoten worden. Nu moeten de meeste aardappelen nog verder rijpen.’’ Wel houdt de adviseur de kwaliteit van de aardappelen in te natte ruggen in de gaten. ,,Vooral op zandgronden wil de grond wel eens wegspoelen, waardoor de bovenste aardappelen door het zonlicht groen worden. Dat vraagt extra mankracht om die knollen eruit te lezen.’’ Anderzijds kunnen de onderste knollen in de rug gaan rotten door een te nat perceel. Ook dat vraagt extra aandacht bij de oogst.