Franse en Belgische telers zetten sinds afgelopen weekend alles op alles om de laatste aardappelen te oogsten. ,,90% tot 95% ligt in de schuur’’, schat Yohanna Cornet van Aviko Potato in. Ook in Frankrijk viel half oktober 100 tot 140 mm regen. Daardoor lag de oogst even stil.

Welke invloed de overvloedige regen op de kwaliteit heeft, is volgens cropmanager Yohanna Cornet van Aviko Potato nog moeilijk in te schatten. Maar het lijkt erop dat de bewaarkwaliteit van de aardappelen in België redelijk goed is.

Meer opbrengst, prima kwaliteit

Het groeiseizoen in België en Frankrijk toont veel overeenkomsten met Nederland. Een koud en laat voorjaar met droge weken in de zomer. De start van de oogst was wat aan de late kant met uitstekende omstandigheden. Totdat de regen kwam. De opbrengsten in Frankrijk liggen iets hoger dan vorig jaar. Frankrijk heeft een 5% hoger areaal ten opzichte van vorig jaar. De totale Franse oogst is naar schatting 7% hoger. Dat stemt de telers tevreden. En ook de kwaliteit is goed. ,,De maat is iets grover en de onderwatergewichten zijn hoog, hoger dan in Nederland”, aldus Cornet.

Aviko Potato in Belgie en Frankrijk

Vooral in het noorden van Frankrijk - regio Nord-Pas-de-Calais - is Aviko Potato actief. Het merendeel van de oud-Agrico telers in Frankrijk sloot zich destijds bij Aviko Potato aan. Zij telen er met name de rassen Fontane en Markies. Om aan de vraag naar frites te voldoen heeft Aviko Potato groeiambities in deze regio. De Franse en Belgische aardappelen worden o.a verwerkt in de Aviko productielocatie in Poperinge, Eurofreez.

 

 Frans rooien