Een golfbal die met een partij aardappelen de fabriek in gaat, is gevaarlijk. Hij beschadigt het watersnijmes en de stukjes kunststof die eraf vliegen kunnen in het eindproduct te recht komen.

Het sorteerbedrijf van Aviko in Steenderen keurt, wast en sorteert wekelijks 10.000 ton aardappelen. Tijdens het wassen komen de meeste vreemde bestanddelen tevoorschijn. Alles wat in water net onder het oppervlakte drijft, is lastig te scheiden. Dat is het geval bij golfballen, door water verzadigd hout, gasbeton en rubber.

Stilstand = schade

,,Als een watersnijmes beschadigt raakt, staat het proces minimaal een kwartier stil. Heb je dat zes keer daags, is er zomaar anderhalf uur verloren. Buiten de schade aan de messen en machines'', stelt Ron Scheltens, chef sorteerbedrijf bij Aviko Steenderen.

Waarschuw ons!

Als u enigszins vermoedt dat in uw partij aardappelen verontreiniging met stenen, golfballen of andere vreemde bestanddelen zit, meld dat dan uit voorzorg bij de buitendienstmedewerker. Nog beter is te voorkomen dat het meegaat.

Maïsstronken

Bij voorvrucht maïs, zitten er opvallend veel maïsstronken tussen de aardappelen. Deze zijn lastig te verwijderen omdat ze vol zuigen met water en daardoor blijven zweven tussen de aardappelen.

 

Verontreinigingen 001 Verontreinigingen 002 Verontreinigingen 003 aard. vreemd

IJzer, gereedschappen, botten, stenen, rubber, glas, puin, hout... hier gelukkig tijdig onderschept.