Roelof Vos in Dalerveen teelt graag voor de Rixonafabriek van Aviko Potato in Warffum. “Ze zijn wel iets strenger met de kwaliteit en ik heb er ook wel meer werk van, maar het prijsverschil met zetmeel maakt dat ruimschoots goed.” Hij zou dan ook wel willen uitbreiden in zowel afland-levering als lange bewaring.

Het akkerbouwbedrijf van Roelof meet 180 hectare. Een belangrijke neventak is de opfok en export van jongvee. Roelof heeft een vaste medewerker en zijn vrouw doet de administratie. De aardappels beslaan ca. 110 ha waarvan een deel op huur- of ruilland staat. Omdat er veel veehouderij in de omgeving is, gaat dat vrij makkelijk. Op ruim de helft van het aardappelareaal verbouwt Vos de dubbeldoelrassen Novano en Aveka voor Rixona. Komend seizoen doet hij voor het eerst ook ervaring op met het ras Donald. Ongeveer 25 % van de aardappelhectares is voor Avebe en Roelof verbouwt ook nog een aantal hectares Fontane voor de frietindustrie.

Goede contacten en goede contracten

Naast spreiding in teeltdoelen houdt Vos ook een spreiding in afzetmomenten aan. Hij heeft contracten voor afland-levering, voor korte bewaring (uit de kuil) en voor bewaring tot half februari. Het contractgesprek voor seizoen 2016 is al geweest en verliep naar tevredenheid. Roelof wilde meer tonnen voor afland-levering en dat is gedeeltelijk gelukt. De contacten met Aviko Potato buitendienstmedewerker Martin Tillema verlopen altijd soepel. “ Hij is praktisch en heeft een boerenhart. Dat is prettig zaken doen.” De vlokkenaardappelen brengen 2 tot 2,5 cent meer op dan de zetmeelpiepers. Dat is inclusief transportvergoeding van 0,8 cent per kilo want Roelof brengt de aardappel zelf naar de fabriek met een eigen truck met oplegger. Behalve het transport komen ook het laden en schonen van de aardappels voor eigen rekening. De teelt is verder voor zetmeel en vlokken ongeveer gelijk. “ Het prijsverschil is nu nog voldoende voor de extra inspanningen maar Aviko Potato moet wel slagen maken om Avebe voor te blijven. Die draaien ook steeds beter” aldus Vos.

Eigen transport maakt flexibel

Het eigen transport naar de fabriek heeft voor Vos niet alleen een financiële kant. Het draagt ook bij aan flexibiliteit bij de oogst en het afleveren. “Ik overleg vanaf het begin van de oogst wekelijks met de fabriek of met Martin over de levering voor volgende week. We houden rekening met elkaars wensen. Zo kan ik dan bijvoorbeeld een nat perceel oogsten op een moment dat mij past. Omgekeerd laad ik wel eens een keer een extra vracht als dat Rixona goed uitkomt.” Al met al komt Roelof tussen begin september en de Kerst bijna dagelijks met een vracht aardappels in Warffum.

Investeren in lange bewaring

Zeshonderd van de ca. 3000 ton die Vos jaarlijks naar Warffum brengt, kan hij bergen in zijn bewaarplaats. Hij zou best willen investeren in extra opslag voor lange bewaring maar hij hikt aan tegen de liquiditeitsrisico’s. “Je bent bij lange bewaring ongeveer een jaar aan het voorfinancieren en dat loopt flink in de papieren, zeker met huurpercelen. Een voorschotbetaling voor de lange bewaring zou mij over streep kunnen trekken, maar helaas is Aviko nog niet zo ver.” Voor de rest is Roelof zonder meer positief over Aviko Potato en hoopt hij er de komende jaren nog wat areaalgroei onder te kunnen brengen.

Rixona