Het nemen van monsters van uw bewaaraardappelen is van groot belang. Zo kunt u het kwaliteitsverloop van de aardappelen nauwkeurig volgen en zo nodig maatregelen nemen. De monsternemers komen graag bij u langs. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze de monsters op een veilige manier kunnen nemen. Het gebeurt namelijk nog dat de monsternemers riskante situaties tegenkomen. Dat moet anders kunnen, roept Aviko Potato die telers op: Aandacht besteden aan veiligheid is investeren in een veilige werksituatie. Hoe staat het met de veiligheid op uw bedrijf?

Dagelijks op pad voor monstername

Jan Hilbrand en Jans Oldebeuving, beiden monsternemer en keurmeester, vormen samen met collega keurmeester Rikus Almelo en chauffeur Gerrit van den Beld de Kwaliteitsdienst van Aviko Potato. Jorrit Leensen is hoofd van de Kwaliteitsdienst van Aviko Potato. Vrijwel dagelijks gaan ze op pad naar bewaringen van telers of derden.

Werken op acht meter hoogte

Ze zijn blij dat ze nog nooit echte ongelukken hebben meegemaakt, maar hachelijke situaties kennen ze. Oldebeuving weet nog dat hij zich op acht meter hoogte bij een te korte trap en wegglijdend gordijn ternauwernood aan houten kisten kon vastklampen. Hilbrands noemt een val van twee meter, onverlichte ruimtes en een lichtknopje te midden van een blootliggende contactdoos. Goede verlichting is – naast de zaklamp - dus belangrijk.

Teler is vaak niet bewust van risico’s

Het zijn incidenten, maar het komt helaas nog voor, vertelt Hilbrands: ,,Het begint al met een goede doorloop naar de box. Soms staan er na het seizoen allerhande werktuigen dicht op elkaar in een loods. Ik begrijp dat wel, maar zorg dan wel voor een loopgang en voorkom uitstekende of scherpe uiteinden bij die doorloop. Vaak is een teler zich zelf niet eens bewust van bereikbaarheid, omdat hij zelf de weg wel weet. Ook hebben wij nog te maken met zware monsterzakken die mee moeten. De teler komt dat zelf niet zo tegen.’’

Oude stortband als looppad

Zowel bij oudere als moderne bewaringen zien de mannen mogelijke verbeterpunten. Oldebeuving: ,,De aardappelpartij blijft lastig om goed op te klimmen en een monster te nemen. De losse ondergrond is instabiel.’’ Ideaal zou een overtollige stortband zijn of eventueel een smal kleed of ladder waarop ze naar boven kunnen lopen. Zo voorkom je op de partij ook nog eens platgelopen aardappelen. Een plank komt voor, maar gezien de kans op splinters in de knollen hebben de andere opties de voorkeur.

Solide ladder met genoeg lengte

De monsternemers hebben in hun transportbus een ladder bij zich, maar in principe maken ze gebruik van de voorzieningen in de bewaring. Oldebeuving hecht grote waarde aan een goede veilige ladder, liefst licht aluminium en vooral lang genoeg, om voor de hoop of aantal kisten genoeg oversteek te hebben. Volgens Hilbrands zie je juist bij nieuwe cellen nog wel eens dat de box aan de voorzijde open is, zodat er geen ladder tegenaan te plaatsen is om de partij te beklimmen. Aan te bevelen is om de ladder vast te maken aan de voorkant van de box, bijvoorbeeld door middel van een haak.

Voldoet uw bewaring aan alle eisen voor het veilig ophalen van boxmonsters? Het antwoord vindt u hier