Duizenden tonnen aardappelen gaan onder toezicht van Aviko Potato jaarlijks op transport van a naar b. De afdeling Logistiek stemt vraag en aanbod zo nauwkeurig mogelijk op elkaar af.

Dit zijn de mannen van logistiek
  • Jan Wijkhuijs – als manager verantwoordelijk voor grondstofstromen binnen Aviko Potato, vanaf verladingen leveranciers tot en met de productieplants. En verantwoordelijk voor de kwaliteitsbeoordeling bij ontvangst en de afwikkeling van kwaliteit en tarra;
  • Stefan Kemper - planning grondstof naar hoofdvestiging Aviko Steenderen;
  • Marc Sturre - planning aanvoer van ongesorteerde grondstof naar sorteerbedrijf Boxmeer en levering gesorteerde maten naar koelversverwerking in Cuijk. Ook planning voor Aviko Lomm van grondstof en maatsortering die buiten de reguliere aardappelstroom valt;
  • Ferry Medemblik - planning van Rixona, logistieke afwikkeling pootaardappelen en leveringen derden;
  • Gerrit Zwep - spil tussen Aviko Potato en de kwaliteitsafdelingen op de productielocaties. Tevens verantwoordelijk voor diverse projecten met betrekking tot kwaliteitsissues.
Continu contact en afstemming

De logistieke medewerkers zitten vier dagen per week in Dronten en een dag per week op de productielocatie. Het is goed om naast de vele online en telefonische contacten ook bij de aardappelontvangst op de diverse locaties te zien waar de fabriek tegenaan loopt. Iedere planner coördineert zijn ‘eigen’ fabrieken. In het weekend is bij tourbeurt een planner verantwoordelijk voor alle productielocaties. Er is rugdekking in geval van calamiteiten.

Vertaling van fabriek naar veld/bewaring

De planners verzorgen de aanvoer van de juiste kwaliteit grondstof op het juiste moment in de juiste hoeveelheden bij de diverse productielocaties. Na ontvangst van de productieplanningen vanuit de fabrieken worden deze vertaald in partijen aardappelen. Dit wordt besproken in de ‘grondstofoverleggen’. Hierbij wordt een selectie gemaakt uit partijen die zijn vrijgegeven door de voorraadbeheerder. Criteria zijn bijvoorbeeld knollental, bakkleur en punten. Het streven is maximale verwaarding van de grondstoffen door de juiste match van partijen aardappelen en eindproduct.

Tijdig inspelen op wijzigingen

Na de partijselectie volgt een weekplanning. Logistiek informeert de telers wanneer de verladingen starten. Iedere ochtend wordt de voorraadopnamen van de productielocaties gemaakt. Daar wordt de koers op aangepast. In een productieomgeving zijn er namelijk factoren die de doorstroom van grondstof beïnvloeden. In geval van een storing ‘s nachts betekent dit ’s morgens afschakelen in de aanvoer. Dit kan heel vervelend zijn voor de telers. Zij hebben immers hun arbeidsplanning rond. Na een telefoontje van Aviko Potato hoeven ze plotseling minder of helemaal niet meer te laden.

Schakelen met huisvervoerder Butter

Voor het transport doet Logistiek al jarenlang een beroep op huisvervoerder Butter. Het geeft rust op de planning dat ze een bedrijf met zo’n grote capaciteit achter zich hebben staan. Hoe spannend het soms in de aanvoer is, de mensen van Butter regelen het. Door haar grote kwantiteit auto’s en de hoge dekking kan ze zeer snel schakelen en anticiperen op wijzigingen in de planning. Voor Aviko Potato is dat goud waard. Het maakt niet uit hoe laat Butter wordt gebeld, ze hebben altijd een oplossing gereed.

Beroep op flexibiliteit telers

Tijdens de verladingen heeft Logistiek veel contact met de telers. Het blijft bijzonder wat die allemaal in korte tijd voor elkaar kunnen krijgen. Zowel af land als uit de schuren is de capaciteit en het snelle schakelen van de telers van groot belang voor de logistiek van aardappelen. Het geeft aan dat de telers heel veel flexibiliteit tonen.

Naast de planning levert Logistiek ook diverse rapportages van performances. Die vormen een basis om de logistieke stromen binnen Aviko Potato op een hoger plan te trekken.