Als aardappelteler is de kans vrij klein om de fritesfabriek van Aviko in Steenderen te bekijken. Maar dankzij de contacten met Aviko Potato mochten 50 leden van het Flevolands Agrarisch Jongeren Kontact (FAJK) op 28 februari jl. toch een blik werpen in het hart van de aardappelindustrie.

De FAJK organiseert voor haar circa 300 leden jaarlijks een uitje, gekoppeld aan informatieve excursies. ’s Ochtends stond een mechanisatiebedrijf in Duitsland gepland. Vervolgens ontstond het idee om ook een bezoek te kunnen brengen aan ‘Steenderen’, vooral omdat diverse leden aangesloten zijn bij Aviko Potato. Organisator en teler Han Groeneveld is nog verrast dat dit verzoek kon worden gehonoreerd: ,,Je weet dat de fabriek niet zomaar iedereen ontvangt, vanwege de veiligheids- en hygiëne-eisen. Daarom zijn we Aviko Potato ook erkentelijk.’’

Wassen, sorteren, koken en koelen

Onder de begeleiding van de buitendienstmedewerkers Marten Scheepsma en Manfred van ’t Erve en logistiek medewerker Marc Lieverdink van de fabriek werd het gezelschap ontvangen. Vervolgens werden de bezoekers, voorzien van veiligheidsschoenen, witte jas en haarnetje, in kleinere groepjes een ronde door de fabriek gemaakt. ,,Het mooie was dat we niet alleen het wassen en sorteren konden zien, maar ook echt langs de productielijnen kwamen’’, vertelt Groeneveld. ,,Mij viel bijvoorbeeld op dat het een continue proces is, dat grotendeels automatisch draait. En ook het verschil in temperatuuromschakeling is bijzonder. Eerst wordt het verhit in olie, waarna het vervolgens flink gekoeld wordt. Die energievraag is imponerend.’’

Nuttige en gezellige excursie

Han Groeneveld is – ook namens zijn reisgenoten - enthousiast. ,,Het had wel langer mogen duren, ook om meer vragen beantwoord te krijgen. Vaak zie je dat de tijd toch weer te kort is.’’ De waarde van deze excursie ziet hij zeker, ook al verstoorden de decibellen van de productielijnen de vertelde informatie enigszins. ,,Ik schat zo dat de helft van onze leden Aviko-telers zijn. Of de andere aardappeltelers ook overgaan, hangt natuurlijk van meer factoren af. Toch was het een nuttig en gezellig bezoek aan een locatie waar je anders niet gauw komt. Goede PR voor Aviko.’’

Ook voor telers van de toekomst

Ook Marten Scheepsma ervaart dat zo. ,,Het is mooi dat je vanuit Aviko Potato dit kunt organiseren. Je doet het voor de al aangesloten telers, maar misschien ook voor de telers van de toekomst. Je geeft ze een unieke ervaring en toont concreet wat er eigenlijk met jouw aardappelen gebeurt. Maar ook vanuit de fabriek kunnen we aangeven waar we behoefte aan hebben. Wanneer is een grove knol voor onze lijn van belang en hoe gaan wij om met punten in de aardappel.’’