Op- en overslagbedrijf De Kubbe in Biddinghuizen is voor Aviko Potato een belangrijke partner voor het bewaren, snijden, wassen, ontsmetten en afleveren van pootgoed. Jaarlijks verwerkt De Kubbe 25.000 ton aardappelen. Het voordeel van de samenwerking met Aviko Potato is dat grotere partijen pootgoed kunnen worden ingekocht, de kwaliteit goed gevolgd kan worden en de behandeling en levering van pootgoed heel flexibel is.

Strikt hygiëneprotocol

Hygiëne is een voortdurend aandachtspunt voor directeur Dick van Tilburg van De Kubbe. ,,En daar zijn we zeer strikt in.'' Daarom begint hij ieder seizoen in oktober met gewassen en ontsmette kisten, machines en bewaarplaatsen en verwerkt hij uitsluitend NAK-gekeurd en bruin- en ringrotvrij getoetst uitgangsmateriaal. Maar ook tijdens het seizoen hanteert hij een strak reinigings- en ontsmettingsregime. ,,Bovendien worden alle handelingen geregistreerd zodat alles heel nauwkeurig terug te vinden is'', vertelt de ondernemer.

Pootgoed zonder grond

De Kubbe heeft al 25 jaar goede ervaringen met het wassen en behandelen van pootgoed. Het voordeel voor de ontvanger is dat er geen grondgebonden ziekten of plagen zoals cysten, rhizomanie of witrot het erf opkomen. ,,Aviko Potato onderscheidt zich daar al jaren mee. Ze gaan een stap verder dan anderen door telers grondvrij en tegen rhizoctonia behandeld pootgoed te bieden.'' Voor het pootgoed snijden heeft De Kubbe een capaciteit van 250 ton per dag. En ook hier heeft hygiëne de hoogste prioriteit. Tussen elke partij door wordt de machine schoongemaakt en ontsmet.

Traceerbaarheid voor elk detail

Track & Trace is een nieuwe ontwikkeling bij De Kubbe. Alle kisten zijn voorzien van twee chips. Alle handelingen of verplaatsingen worden per kist automatisch geregistreerd. Daarvoor zijn de heftrucks en verwerkingsmachines uitgerust met een scanner en een touchscreen. Hoewel de werkwijze op het bedrijf al zeer gestructureerd is, helpt het eventuele fouten voorkomen. ,,Is een kist bijvoorbeeld niet gewassen, dan volgt er een rood scherm'', legt de directeur uit.

Exact knolaantal per partij

In de waslijn wordt binnenkort een telmachine geïnstalleerd die alle knollen telt. Per kist is dan exact bekend hoeveel knollen er in zitten. Dat is voor de teler goed om te weten in verband met de benodigde hoeveelheid pootgoed. ,,Een extra service.''

Pootgoedontvangst

Pootgoedexpert Dick van Tilburg heeft nog enkele aandachtspunten voor de pootgoedontvangst bij de teler:

  • bewaar pootgoed altijd in schoon fust.
  • ken het verleden van het fust (nooit gebruikt geweest voor consumptie)
  • spuit de kisten vooraf schoon
  • bewaar pootgoed niet in een gegaste schuur
  • houd de temperatuur constant (condensvorming)
  • let op de minimum bewaartemperatuur van het ras, te koud kan opkomstproblemen geven
  • houd telernummers apart, dit ook bij het poten markeren

Kubbe 1 Kubbe 2

Binnenkort wordt de telmachine geïnstalleerd in de waslijn. Scherm Track&Trace op de heftruck.