Op dinsdag 26 mei organiseert advies- en onderzoeksbureau DLV het symposium ‘Beter bewaren geeft meer opbrengst’. Aviko Potato levert ook een bijdrage aan dit symposium. Telers en andere geïnteresseerden in dit thema zijn van harte welkom in Proefboerderij ‘t Kompas te Valthermond. 

Meer vermogen en meer product

De praktijknetwerken ‘Natuurlijk koelen voor vitaal ATR/TBM pootgoed’ en ‘Versterking Rixona keten’ tonen tijdens het symposium hun onderzoeksresultaten. Uit beide netwerken komt naar voren dat op het vlak van bewaring veel te verbeteren is. Beter bewaren levert zowel meer opbrengend vermogen uit het pootgoed op als meer afleverbaar product.

Met weinig kosten grote verbeteringen

Vaak behelst een aanpassing slechts eenvoudige zaken die weinig of zelfs geen extra kosten met zich meebrengen. Bert Huizinga (DLV Plant) en Harrie Versluis (DLV Bouw, Milieu en Techniek BV) zullen concrete verbetermaatregelen benoemen. Natuurlijk is er gelegenheid om vragen te stellen. Ook bieden de verschillende stands veel informatie.

Locatie

Proefboerderij ‘t Kompas / Innovatiecentrum Veenkoloniën, Noorderdiep 211, Valthermond.
U bent van harte welkom; er zijn geen kosten aan verbonden.

Agenda

  • 13.30 uur: opening door dagvoorzitter Matthijs Meijer (Aviko)
  • 13.45 uur: Bert Huizinga, (DLV Plant): ‘Een betere bewaarkwaliteit van vlokken/granulaat aardappelen’. Het praktijknetwerk ‘Versterking Rixona keten’ onderzocht de mogelijkheden om de resultaten van de bewaring van vlokken/granulaataardappelen te verbeteren. Met diverse maatregelen tijdens de oogst en de bewaring kan dit.
  • 15.00 uur: pauze
  • 15.15 uur: Harrie Versluis, (DLV Bouw Milieu en Techniek): ‘Beter bewaarkwaliteit van (eigen) pootgoed’. Het praktijknetwerk ‘Natuurlijk koelen voor vitaal ATR/TBM Pootgoed’ onderzocht hoe we op een betere en goedkopere manier pootgoed kunnen bewaren. Een betere bewaring zal meer opbrengst geven van de nateelt.
  • 16.15 uur: einde

Bekijk meer informatie op de website van DLVplant of Innovatie Veenkolonien.