Iedere teler die aardappelen levert aan Aviko Potato dient zijn aardappelen voedselveilig te telen en te bewaren. Het bewijs daarvoor wordt verkregen via certificering. Voor in Nederland geteelde aardappelen zijn daarvoor de certificaten VVA(K) en GlobalGAP geaccepteerd. Waarom is certificering eigenlijk nodig?

U heeft vast kennis genomen van de recente ‘voedselschandalen’. Paardenvlees verkocht als rundvlees, BSE, EHEC (bacterie), besmetting met ziekmakende bacteriën, glas(resten) in producten, etc. Omdat afnemers steeds groter worden, is de schade bij het optreden van een schandaal steeds groter. Consumenten kopen specifieke producten niet meer of stappen helemaal af van de leverancier. Dit kan zelfs leiden tot bedrijfssluitingen. (Zoals recent bij outlets Burger King Duitsland).

Kans op schandaal verkleinen

Om de kans op het optreden van een schandaal te verkleinen stellen afnemers van voedingsproducten steeds meer en strengere eisen, op verschillende gebieden:

  • de veiligheid van het product zelf
  • het productieproces
  • de traceerbaarheid
Welke eisen worden gesteld?

Zo stellen sommige retailers extra eisen aan de hoeveelheid residu op het product: residuniveaus mogen dan bijvoorbeeld maximaal 50% van de wettelijk toegestane hoeveelheid bedragen. Andere afnemers stellen eisen aan de wijze van en frequentie van bepaling van de residugehalten. Maar u kunt ook denken aan eisen op het gebied ter voorkoming van verontreiniging met bijvoorbeeld glas, ijzer, hout, etc.

Meer eisen richting teelt & bewaring

Eisen aan het productieproces werden tot nu toe vooral gesteld aan het productieproces van frites. De vragen/eisen richting teelt & bewaring nemen echter toe. Dat kan variëren van een eindproduct dat vrij moet zijn van chloorprofam (kiemremmer) tot aan duurzaamheidseisen. Al langer eisen afnemers het gebruik van gecertificeerde aardappelen. Dat geldt voor al onze productgroepen: frites, specialiteiten, koelverse producten en vlokken en granulaat.

Zijn andere certificaten niet geldig?

Klopt! Alleen VVA(K) of GlobalGAP gecertificeerde aardappelen worden door ons geaccepteerd.

Waar gaat het naar toe met certificering?

Langzaamaan komen er steeds meer en steeds strengere eisen. De snelheid waarmee de eisen toenemen hangt vooral samen met het optreden van voedselschandalen. Laten we daarom met z’n allen werken aan een voedselveilig product! Hoe minder schandalen, hoe langer het duurt voordat eisen worden aangescherpt. Bovendien, en dat is nog veel belangrijker, waarborgt een voedselveilig product een goede afzet van het eindproduct en dat is belangrijk voor zowel Aviko als voor u!