JosDerks2Column ATC lid
Jos Derks
december 2019

In de vorige ATC-column heeft collega Jacob Branderhorst uitgebreid stilgestaan bij de oogstperikelen op de klei. Ik wil deze lijn graag voortzetten maar dan vanuit het perspectief van de telers op het zand. En dan met name de telers in het Zuidoosten die meedraaien in de aflandpool.

Hoge kosten beregening

Zoals Jakob ook al memoreerde, hebben de telers in Oost- en Midden Brabant, Limburg en de Achterhoek voor het tweede jaar op rij hoge kosten moeten maken voor beregening. Dat ging in de meeste regio’s door totdat het moment van de loofdoding was aangebroken. Toen nam hemelwater het over en hadden we uiteindelijk prima omstandigheden voor de loofvernietiging met Reglone en aansluitend de oogst. Het rooien ging soms wel tussen de buien door maar gemiddeld is de oogst bij ons prima verlopen.

Opbrengst vergoedt te weinig

Even terug naar het beregenen. Wil je je aardappelgewas op de lichte grond goed aan de gang houden in een periode van droogte, dan moet je eigenlijk elke week terugkomen met de haspel. Maar lang niet iedereen heeft daar de capaciteit voor. Er zit dan al gauw 10 tot 14 dagen tussen de beregeningsbeurten en dat is te lang. De aardappelplant blijft wel leven maar de productie valt grotendeels weg. Het eindresultaat is een lage opbrengst terwijl je toch flink kosten hebt gemaakt.

Nou wil ik niet op de prijs van de aflandpool vooruitlopen (die wordt 9 december bekend gemaakt) maar de markt is tot nu toe redelijk gestemd geweest en ik verwacht eerlijk gezegd geen teleurstellingen. Maar het financiële eindresultaat hangt natuurlijk voor een groot deel af van de kilo’s. Als de opbrengst door te weinig beregeningscapaciteit tegenvalt, zal voor het saldo hetzelfde gelden vanwege de hoge beregeningskosten.

Pak de rekenmachine er maar bij

Telers die zich hierin herkennen moeten komende winter misschien eens aan de slag met de rekenmachine. Dat is wat mij betreft de belangrijkste machine op de boerderij. Misschien blijft er netto wel meer over als u een paar hectare minder uitplant en een areaal overhoudt dat u kunt bijbenen met de haspel. Of misschien is investeren in een extra haspel een optie. Iedereen weet dat voor z’n eigen situatie het beste.

Vanaf 9 december kunnen we de balans opmaken. Ik hoop op een goede opkomst bij de afland poolvergadering.

Jos Derks

ATC-lid namens Oost-Brabant/ Limburg