Column ATC-lid Jos Derks,
december 2017

Jos Derks

Als Aardappel Telers Commissie zitten wij momenteel aan tafel met Aviko Potato om te onderhandelen over de contractprijzen voor komend seizoen. De omstandigheden maken het ons daarbij niet makkelijk.

 Zoals u wellicht weet, wordt er in onze regio nog steeds gerooid voor afland-levering. Normaal gesproken stopt dat ongeveer in week 44 maar als het zo doorgaat, kon het dit jaar wel eens week 50 worden. Een vervelend bijkomend verschijnsel is dat er momenteel geen enkele reële marktnotering is. Niemand heeft interesse in de overtonnen en de notering van PotatoNL heeft daardoor momenteel weinig waarde. Overigens juich ik de vorming van PotatoNL toe, begrijpt u me niet verkeerd. De extreem lage prijzen zijn trouwens ook nadelig voor de industrie; de afnemers van hun friet zien het ook en weten dat er dit jaar veel friet kan worden gebakken voor weinig geld.

De oorzaak van de huidige situatie ligt niet alleen bij de overvloedige oogst. Er is in mijn ogen ook te veel gecontracteerd voor afland-levering. De combinatie van beide factoren leidt er toe dat we straks misschien wel een kwartaal lang geen normale markt hebben. En dat bemoeilijkt onze positie in de onderhandelingen met Aviko Potato, zoals ik al eerder betoogde. Als teler heb je er dus twee keer last van: je krijgt veel te weinig voor je overtonnen en het veroorzaakt druk op de prijs voor komend seizoen.

Als we echte marktwerking willen om met de bijbehorende transacties tot een reële notering te komen, moeten we naar een situatie met een kleiner gecontracteerd volume voor afland-levering. Ik roep telers en industrie op om voor seizoen 2018-2019 serieus te overwegen om minder tonnen te contracteren voor afland levering. Ik weet dat het risico’s inhoudt: met vrije aardappelen heb je geen garantie dat ze worden afgenomen. Maar de combinatie van minder op contract en meer vrije aardappelen vergroot de kansen op een vragende markt en een eerlijke prijs voor uw aardappelen.

Sinterklaas zal dit jaar voor veel akkerbouwers weinig kadootjes in petto hebben. Toch wil ik deze column besluiten met een kort gedichtje:

Niemand wordt wijzer van (te) goedkope friet.

Zeker de partijen vooraan in de keten niet.

Dus als u contracteert, doe het dan met mate.

Zodat we de prijsvorming aan de markt kunnen overlaten.