Door: Jacob Branderhorst, bestuurslid ATC

Elk jaar is het weer een verrassing wat je als teler als pootgoed ontvangt. Daarbij gaat het me niet zozeer om de kwaliteit, want daar mag je van uitgaan dat die goed is. De partij is immers NAK-goedgekeurd. De verrassing zit meer in de hoeveelheid knollen per kilogram.

Eigenlijk is het vreemd dat we voor rond de € 1.000 uitgangsmateriaal per hectare kopen en niet exact weten wat we krijgen. Terwijl tarwetelers bijvoorbeeld netjes het ‘Duizend Korrel Gewicht’ (DKG) vermeld krijgen op het label. En ook bij bieten of uien kopen we gewoon eenheden met daarin een vaste hoeveelheid zaden. Dan zou het toch ook bij aardappelen moeten kunnen? Geruime tijd geleden heeft de ATC met Agrico en HZPC hierover gesprekken gevoerd. Maar beide partijen wilden hier toen nog niet veel van weten.

"De aankoop van poters moet wijzigen van ‘per kg’ naar ‘per knol’"

Na lang aandringen door de ATC geeft Aviko Potato sinds dit voorjaar al wel voor een gedeelte van de uitlevering van poters via De Kubbe als eerste stap het aantal knollen door aan de telers. Een goede zaak, want tellen is meer controle. Je kunt nauwkeuriger bepalen hoeveel je kunt poten met het pootgoed wat je hebt ontvangen. De uitbetaling van de pootgoedteler zal volgens ons in de toekomst moeten wijzigen van ‘per kg’ naar ‘per knol’. Dan kunnen wij als consumptieteler ook per knol kopen, waar de ATC groot voorstander van is. Positief neveneffect daarvan kan zijn dat de kwaliteit van de poters kan stijgen door een minder gejaagde N-bemesting. Er hoeft door de pootgoedteler niet meer gestuurd te worden op maximale opbrengst, maar op zoveel mogelijk knollen. Het OWG zal stijgen, wat een betere startenergie voor de poter betekent.

Bewaring van poters kan beter

We vragen nog wel aandacht voor de bewaring bij de consumptietelers. Geregeld zie je de poters nog op kippers staan. Als dan het weer tegen zit en het poten schuift op, is dit geen goede zaak voor de kwaliteit. Als ATC pleiten we voor een zorgvuldige opslag van de poters. Liefst ook geruime tijd voor het poten de poters thuis ontvangen, zodat ze kunnen acclimatiseren. Bij een aantal rassen is gebleken dat een langere tijd in de koeling de opkomst kan vertragen of verslechteren. Dit kan voorkomen worden door bijvoorbeeld in kisten buiten te bewaren. Daartoe zijn verschillende opties: onder een luifel, de bovenste kisten afdekken met een zeil of in big bags.

Bemiddelen tussen partijen

Als laatste wil ik aangeven dat de ATC er ook is om te bemiddelen als er eventueel meningsverschillen zijn tussen u als teler en Aviko Potato. Dit komt gelukkig niet vaak voor, maar als dit zich voor doet horen wij dit graag op tijd. Hoe sneller we erbij betrokken worden, des te groter de mogelijkheden om gezamenlijk tot een oplossing te komen.