Marcel van LierMarcel van Lier, maart 2017

In zijn eerste column voor de nieuwsbrief van Aviko Potato stelt het nieuwe ATC-lid Marcel van Lier zich aan u voor. Hij vindt de Aardappel Telers Commissie een nuttig instrument maar vindt het jammer dat er vaak een informatie-achterstand is ten opzichte van de industrie. “Wij weten ook niet alles. En prijsdrukkend nieuws komt altijd sneller dan prijsopdrijvend nieuws”.

Hallo. Ik ben Marcel van Lier (46) uit Roggel. Ik volg Jac Bruynen op in de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato voor het gebied Zuid- en Midden Limburg. Ik ben getrouwd met Miriam en samen hebben wij drie kinderen: Bram (17), Koen (15) en Linda (13). Op ons akkerbouwbedrijf verbouwen we aardappelen, suikerbieten, uien, tarwe, erwten, bonen en waspeen. Voor Aviko Potato telen we de rassen Lady Amarilla en Fontane en daarnaast telen we Hansa’s voor de firma Kroef. Op ons bedrijf beschikken over opslagcapaciteit maar in de praktijk gaan de meeste aardappels af land naar de fabriek. De overkilo’s belanden nog wel eens in de schuur. De teelt doen we zelf en de oogst laten we doen in loonwerk. Naast de akkerbouw heeft ons bedrijf ook een varkenshouderijtak met zeugen en vleesvarkens.

Stemming belangrijker dan harde cijfers

Ik zit nu een half jaar bij de ATC en dat bevalt goed. Er wordt open met ons gesproken en je merkt dat Aviko Potato waarde hecht aan de ATC. Ze zijn geïnteresseerd in onze kijk op de markt. Wij worden keurig voorzien van weekprijzen, verwerkingscijfers, officiële voorraadschattingen enzovoort en we hebben ook goede contacten met DCA. Maar toch lopen wij er in de ATC regelmatig tegen aan dat we als telers een informatie-achterstand hebben ten opzichte van de industrie. Dat is wel eens lastig. Wij weten niet alles en kennen niet alle cijfers. Ook merk je dat stemming vaak veel belangrijker is dan harde cijfers als het gaat om de prijsvorming. Prijsdrukkend nieuws komt altijd snel en heeft ook snel effect. Prijsopdrijvend nieuws komt traag. Het is net als met de olieprijs en de brandstofprijzen aan de pomp.

Onlangs nog werd bijvoorbeeld gemeld dat het gat tussen de oude en de nieuwe oogst niet 6 maar slechts 2 weken zal worden. Dit zou blijken uit nieuwe schattingen. Ook wordt er beweerd dat er meer vroege aardappelen zijn geplant in de Pfalz in Duitsland. Dat zijn natuurlijk gunstige berichten voor de industrie en dat drukt de prijs. Op zo’n moment zou je willen dat je als teler meer instrumenten hebt om de prijs te beïnvloeden.

Goed ingedekt met contracten

Blijft overeind staan dat we met de Aardappel Telers Commissie een nuttig instrument hebben bij Aviko Potato. En je moet natuurlijk ook begrip hebben voor de positie van de industrie. Als ze zouden roepen dat er tekorten dreigen, schieten ze natuurlijk in hun eigen voet. Overigens heeft Aviko Potato zich goed ingedekt met contracten. Bij hoge aardappelprijzen is dit gunstig voor Aviko, maar minder gunstig voor telers met vrije aardappelen.

Het is nu nog nat maar binnenkort gaan we het land weer op. Ik heb zelf nog niet zo’n haast met de aardappelen. Eerst maar eens de zaaigewassen en dan rond Pasen de aardappelen de grond in. Ondanks een gebrek aan pootgoed lijkt het toch te gaan lukken om voldoende aardappelen in de grond te krijgen. Al moeten sommigen van ons wel genoegen nemen met een ander ras dan op de verlanglijst stond. Ik wens u allen een voorspoedig voorjaar en een goede teelt.